ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τραγικά λάθη στη στρατηγική για την πανδημία, δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε

O Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στρατηγική της απέναντι στην πανδημία άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για τραγικά λάθη και μακάβρια λογιστική.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στην διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, αμφισβητώντας ανοιχτά την αξιοπιστία των κινήσεων της κατά το τελευταίο πεντάμηνο, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου».

«Ήρθατε να μας παρουσιάσετε ένα success story, ακριβώς όπως ο κύριος Σαμαράς. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραλληλίζοντας το σήμερα με την περίοδο 2012-2014.

Μάλιστα, υποστήριξε πως από τη μία βρίσκονται οι πολίτες και από την άλλη «ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς».

«Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας έτσι να αναδείξει την αναντιστοιχία ανάμεσα στη κοινωνία και την εξουσία.

Στη συνέχεια, έθεσε αρκετές φορές ζήτημα εμπιστοσύνης, κάτι που εξαρχής αποτελούσε και τον δικό του στόχο.

«Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια, όταν είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες. Τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές;».

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων 7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο.

Παράλληλα κατέθεσε στα πρακτικά και τον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στον COVID, του Bloomberg που μας κατατάσσει στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, έχοντας κάνει βουτιά 20 θέσεων.

Φυσικά, από την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αντίφαση του «κλεισίματος» της χώρας το φθινόπωρο στα 1000 κρούσματα και το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων με 4.500.

Μίλησε, επίσης, για «τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ». «1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν. Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό».

Εμβόλια για τον ενεργό πληθυσμό

Ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια σειρά από μέτρα προκειμένου και η πανδημία να αναχαιτιστεί και η οικονομία να ξανανοίξει, ρίχνοντας μάλιστα μία πρόταση στο τραπέζι που αναμένεται να συζητηθεί: Να μπουν στις λίστες εμβολιασμού και άτομα οικονομικά ενεργά.

«Να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι αναγκαίες δόσεις των εμβολίων και να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών που ονομάζονται διεθνώς essential workers» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε:

«Ο εμβολιασμός πρέπει δηλαδή να ανοίξει στον ενεργό πληθυσμό. Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δυνατόν να μην είναι εμβολιασμένοι;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το ίδιο να γίνει και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς οι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, κ.α.

«Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς, άμεσα. Και ξαναλέω: Με σχέδιο και κατά προτεραιότητα, όχι από τα αδιάθετα εμβόλια, όχι παρεμπιπτόντως και κατ’ εξαίρεση. Όπως συνήθως μαζί με αυτούς εμβολιάζονται και τοπικά στελέχη της ΝΔ σε κάθε νομό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο μέτρο που ζήτησε είναι να υπάρξει μία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και αξιόπιστα δεδομένα. Με μαζικά μοριακά τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μεγάλη κλίμακα. έλεγχος σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Το ίδιο και στα σχολεία.

«Η στρατηγική του self testing από μόνη της είναι αδιέξοδη και δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη», σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα