ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Τα δυο σενάρια, οι δομικές αλλαγές και το μήνυμα της επανεκκίνησης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει ο θυμόσοφος λαός μας και φαίνεται πως η σχετική παροιμία είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί σε ό,τι αφορά έναν επικείμενο ανασχηματισμό.

Η σχετική φημολογία για έναν επικείμενο ανασχηματισμό έχει φουντώσει για τα καλά, μετά το ορθάνοιχτο παράθυρο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που άφησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας «κάνουμε με θάρρος την αυτοκριτική μας».

Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Είναι πολλών ειδών οι ευθύνες: επιχειρησιακές, πολιτικές, ατομικές, συλλογικές, μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίες. Αλλά πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Πλέον ο ανασχηματισμός θεωρείται σχεδόν βέβαιος και ο μοναδικός «άγνωστος Χ» είναι το timing που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να τον πραγματοποιήσει.

Ένα από τα σενάρια θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα για ένα καινούριο ξεκίνημα. Σε αυτή την περίπτωση ο ανασχηματισμός θα πρέπει να ανακοινωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ άλλες πληροφορίες τον τοποθετούν κάπου μέσα στο Νοέμβριο.

Το σίγουρο είναι, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πραγματοποιηθεί, πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με αλλαγές προσώπων σε κομβικά υπουργεία, αφενός μεν για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες για τις αστοχίες και τα λάθη που υπήρξαν στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και αφετέρου για να καταδειχθεί η επανεκκίνηση της ίδιας της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στους υπουργούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Στο κάδρο για τα καλά έχει μπει ο υπουργός Προστασίας το Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ αλλαγές ακούγεται πως θα λάβουν στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, ενώ για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας φέρεται να μην έχουν κλειδώσει ακόμα οι όποιες αποφάσεις. Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Λιβάνιος αλλά και ο Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών μένει να αποδειχθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αναβάθμιση συγκεκριμένων προσώπων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με επιπλέον μέτρα - Πού ξεπερνά το 4% ο δείκτης θετικότητας