ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδέψετε προς την Ουκρανία - Οδηγίες για τους Έλληνες

Υπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδέψετε προς την Ουκρανία - Οδηγίες για τους Έλληνες
Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανακοίνωσής του καλεί τους Έλληνες να μην ταξιδέψουν προς την Ουκρανία
INTIME

Υπουργείο Εξωτερικών: Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανακοίνωσής του καλεί τους Έλληνες να μην ταξιδέψουν προς την Ουκρανία, ενώ δίνει οδηγίες για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία.

Όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία:

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

Email / Website: gremb.kie@mfa.gr, http://www.mfa.gr/kiev

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine 87555

Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Email: grgencon.mar@mfa.gr

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

Διεύθυνση: Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

Email / Website: grgencon.ode@mfa.gr , http://www.mfa.gr/odessa».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Λαμβάνουμε μέτρα για την ενέργεια

Ξεκάθαρη θέση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της Ουκρανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντάχθηκε με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εκφράζοντας την άποψη πως η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παραβιάζονται και οι συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει ήδη συντονιστεί με τους εταίρους της για να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση η οποία θα είναι κοινή. Μάλιστα, ανέφερε πως έχει επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης που ενδεχομένως θα προκύψει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή σας επίσκεψη. Μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. «Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική. Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen», επεσήμανε.

Κρίση στην Ουκρανία: Η Ρωσία αδιαφορεί για τις κυρώσεις – Η Γερμανία παγώνει τον Nord Stream 2

Αδιαφορία ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στις συζητήσεις που γίνονται από τις χώρες της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων μετά την απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, o οποίος έκανε λόγο για προβλέψιμες ενέργειες.

«Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να έχουν εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για την λεγόμενη «τιμωρία» της Ρωσίας» δήλωσε ο Λαβρόφ όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μας απειλούν με κάθε πιθανή κύρωση ή όπως λένε τώρα «με τη μητέρα των κυρώσεων». Ε, λοιπόν, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι θα επιβληθούν σε βάρος μας κυρώσεις και με και χωρίς λόγο» κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα η Ρωσία μέσω εκπροσώπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το αν θα σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην Ουκρανία. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πληροφορία για είσοδο ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς προσθέτοντας ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία. Ερωτηθείς, δε, για το αν εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε όλες τις επαφές.

ΚΥΣΕΑ για ουκρανική κρίση: Παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο – Έχουμε σχέδιο για τους Έλληνες ομογενείς

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε κυρώσεις σε 5 ρωσικές τράπεζες και 3 Ρώσους ολιγάρχες

Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η ΕΕ λίγο πριν την απόφαση για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Η κύρια διαφωνία

«Πόλεμος» και για τον τελικό του Champions League: Στον «αέρα» η διεξαγωγή του στη Ρωσία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Λαμβάνουμε μέτρα για την ενέργεια

Κρίση στην Ουκρανία: Η Ρωσία αδιαφορεί για τις κυρώσεις – Η Γερμανία παγώνει τον Nord Stream 2

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και κλείσιμο του Nord Stream 2