ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μελέτη των δημοσκοπήσεων το έριξαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι διαβάζουν πίσω από τους αριθμούς

Στη μελέτη των δημοσκοπήσεων το έριξαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι διαβάζουν πίσω από τους αριθμούς

Στα ποιοτικά στοιχεία των -πολλών, η αλήθεια είναι- δημοσκοπήσεων που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και τα οποία καταγράφουν την απογοήτευση και το θυμό των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική, εστιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να ανησυχούν για την «ανάκαμψη» που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς πιστεύουν ότι οι κάλπες θα διαψεύσουν για ακόμα μία φορά τις προβλέψεις.

Οι αυξήσεις «φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος, στη βενζίνη και στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο έγινε εμφανές από την πτώση των ποσοστών που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση των ποσοστών του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων που δημοσιεύτηκαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το κυβερνών κόμμα δείχνει να ανακάμπτει. Παράλληλα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται, πάντως, να προβληματίζει τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Αφενός διότι θεωρούν ότι πρόκειται για «παροδική» άνοδο που σχετίζεται με την καλλιέργεια πολύ μεγάλων προσδοκιών από την πλευρά μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, αναφορικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, που σύντομα θα «ξεφουσκώσει».

Αφετέρου, γιατί τα ποιοτικά στοιχεία όλων, μα όλων των μετρήσεων, είναι τουλάχιστον απογοητευτικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο, σημειώνουν από την Κουμουνδούρου. Όλοι οι δείκτες φανερώνουν την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια, αλλά και την απαισιοδοξία των ελλήνων για το μέλλον τους. Ειδικά εκείνοι που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την οικονομία.

Την ίδια στιγμή, αισιοδοξούν από αυτή τη μικρή, έστω, άνοδο που σταθερά καταγράφουν τα δικά τους ποσοστά, ως προς το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Στέκονται ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο, γιατί διαχρονικά οι εταιρίες δημοσκοπήσεων δυσκολεύονται να «πιάσουν» την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε γιατί πολλές φορές οι ψηφοφόροι του δεν απαντούν στις έρευνες, είτε γιατί το κόμμα τους αντλεί τη δυναμική του από ηλικιακές ομάδες που πολλές φορές δεν έχουν καν σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι τους, έτσι ώστε να καταφέρουν να τους εντοπίσουν οι δημοσκόποι. Και αυτό συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία.

Υπάρχει, επίσης, και δύο ακόμα στοιχεία που οδηγεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατή η ανατροπή της διαφοράς των δημοσκοπήσεων.

Αρχικά, οι «μετρήσεις του δρόμου», δηλαδή η προσωπική του επαφή με τους πολίτες που έχει στις περιοδείες που πραγματοποιεί και οι οποίες κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Το άλλο στοιχείο, είναι οι κρυφές μετρήσεις που πραγματοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο με την παραδοσιακή τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και μέσω διαδικτύου. Όπως είπε στο Newsbomb.gr ένας εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε κι εμείς δικά μας στοιχεία. Ας μη βιάζονται ορισμένοι να πανηγυρίσουν».