ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεγάλη μάχη στη Βουλή, τα ψηφοδέλτια και ο… πόλεμος του κέντρου

Η μεγάλη μάχη στη Βουλή, τα ψηφοδέλτια και ο… πόλεμος του κέντρου
Ταυτόχρονα με την μητέρα των μαχών που θα λάβει χώρα στην ολομέλεια, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό ανά πάσα στιγμή.
INTIME NEWS

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται βεβαίως στην κορυφή της επικαιρότητας αυτή το χρονικό διάστημα, ωστόσο τα κομματικά επιτελεία προχωρούν κανονικά τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι σίγουρα σκληρή πολιτικά, αν και είναι αμφίβολο αν οι πολίτες θα βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα από τις κονταρομαχίες των πολιτικών στην Βουλή και στις επιτροπές διερεύνησης των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα με την μητέρα των μαχών που θα λάβει χώρα στην ολομέλεια, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό ανά πάσα στιγμή.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Ούτε βεβαίως στη ΝΔ έχουν επαναπαυθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 29 Αυγούστου μέχρι της 13 Σεπτεμβρίου τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί και βουλευτές με βάση το σχεδιασμό της Πειραιώς θα ανέβουν μαζικά στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να οργώσουν την περιοχή από τα Γρεβενά μέχρι την Ορεστιάδα, πόρτα – πόρτα, χωριό – χωριό, προκειμένου να επικοινωνήσουν το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης αλλά και να δομήσουν το αφήγημα των επικείμενων εκλογών. Το βάρος, άλλωστε των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων έχει πέσει και στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων τους ενόψει της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10-11 Σεπτεμβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου.

Ποιο είναι το θεματικό κέντρο για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Πολλοί λέγουν ότι είναι ο πόλεμος για την εκλογική δεξαμενή του κέντρου… Περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο πλέον για τη ΝΔ. Στην γαλάζια παράταξη το τελευταίο χρονικό διάστημα οποιαδήποτε φλερτ είχαν ανοίξει με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας φαίνεται να κλείνουν ή τουλάχιστον να παγώνουν προς το παρόν. Οι σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από κάκιστες. Στην Πειραιώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή την περίοδο ίσως απαιτείται μια μεγαλύτερη στροφή προς την λαϊκή δεξιά προκειμένου να επιτευχθεί το πολυπόθητο ταβάνι στην κομματική συσπείρωση. «Η προσπάθεια προσέγγισης με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα μας κάνει να χάσουμε τους δεξιούς» λένε πολλές φορές παλαιοί κοινοβουλευτικοί της ΝΔ. Παρόλα αυτά το λεγόμενο κοινωνικό κέντρο είναι πάντα ελκυστικό και εκεί θα δώσουν το βέρος τους οι επιτροπές των κομμάτων που εξετάζουν τις αιτήσεις και τα βιογραφικά των υποψηφίων. Θα έλεγε κανείς ότι ο μεγάλος προβληματισμός της ΝΔ είναι το «τσιμεντάρισμα» της δεξιάς πολυκατοικίας.

Μεγάλο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο. Ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο όποιο κόμμα καταφέρει να προσεγγίσει υποψηφίους από άλλο στρατόπεδο θα κερδίσει όπως λέμε στα… σημεία. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι η ανάδειξη νέων προσώπων. Έτσι κι αλλιώς η απλή αναλογική θα δυσκολέψει πολλούς από τους παλιούς (και των τριών κομμάτων), που δεν θα καταφέρουν να ξαναμπούν στη Βουλή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά το επιτελείο το Αλέξη Τσίπρα κινείται με πυρετώδεις ρυθμούς ψάχνοντας για τεχνοκρατικά στελέχη που θα μπορέσουν να βγουν μπροστά αφήνοντας πίσω τις ξεπερασμένες στρατηγικές του 2014 και του 2015 και που θα μπορέσουν να μιλήσουν με έναν άλλο κώδικα στη σύγχρονη κοινωνία. Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια με στελέχη που θα έχουν αυτό το υπόβαθρο σε job description γύρω από τους τομείς της οικονομίας αλλά και της υψηλής τεχνολογίας.

Στην ίδια στρατηγική της ανανέωσης ποντάρουν και στο ΠΑΣΟΚ θέλοντας να δείξουν πως μετά την ανάληψη της προεδρίας από το Νίκο Ανδρουλάκη το κόμμα θα αλλάξει ριζικά με φρέσκα πρόσωπα. Συμπερασματικά για την Χαριλάου Τρικούπη θα έλεγε κανείς ότι ποντάρει περισσότερο στο πρόσωπο του ίδιου του Ανδρουλάκη και τούτο διότι κατά κοινή ομολογία είναι άφθαρτος και δεν έχει παρελθόν διακυβέρνησης. Αυτό και μόνο εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ένα σημαντικό advantage για τον πρόεδρό τους, ο οποίος δεν παλεύει με στόχο να είναι αρχηγός του τρίτου κόμματος, αλλά για τουλάχιστον ένα σκαλί παραπάνω.