ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν στη σκιά του «όχι» στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Δείπνο Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν στη σκιά του «όχι» στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου
Σημαντικό θα είναι το δείπνο Φον ντερ Λάιεν - Μητσοτάκη στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται στην Αθήνα και το βράδυ της Πέμπτης (29/9) θα δειπνήσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες μετά το «όχι» στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με την πρόταση των 15 κρατών – μελών για επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου να έχει προωθηθεί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως είπε «όχι» και προκάλεσε εντάσεις εντός της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με άρθρο του Politico η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ – Γιόργκενσεν μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες το σχέδιο για προτάσεις κοινών αγορών και όχι για επιβολή πλαφόν, γεγονός που τους εξόργισε.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως εκτυλίσσεται ένα άγριο παρασκήνιο στην Κομισιόν, ενώ η στάση της προέδρου της Επιτροπής προκαλεί «καυτά» ερωτήματα:

Πώς είναι δυνατόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ένα 24ωρο νωρίτερα υπερήφανα ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο να αρνείται την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο;

Πώς η πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να δίνει συμβουλές στους Ευρωπαίους πολίτες για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά παράλληλα να μην αποδέχεται μια πρόταση που δεδομένα θα έδινε μια «ανάσα» ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Με αυτά τα ερωτήματα να αιωρούνται, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξίδεψε την Πέμπτη στην Αθήνα και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και του Βελγίου συντάχθηκε η πρόταση των 15 για την επιβολή του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μια πρόταση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να τη «μπλοκάρει».

Συνεπώς, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα συζητηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Κομισιόν απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα μίλησε για «σπουδαία νέα στη μάχη κατά των υψηλών τιμών στην ενέργεια», αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση…

Σχετικές ειδήσεις

«Όχι» της φον ντερ Λάιεν στην πρόταση των «15» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Nord Stream - Αποκάλυψη CNNi: Στίγμα πλοίων του ρωσικού ναυτικού κοντά στα σημεία των διαρροών

Υπεγράφη η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου