ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η δύσκολη εξίσωση για αλλαγή ατζέντας και για φυγή προς τα εμπρός

ΝΔ: Η δύσκολη εξίσωση για αλλαγή ατζέντας και για φυγή προς τα εμπρός
Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI

Καμία συνέχεια στο ζήτημα των υποκλοπών δεν είναι διατεθειμένο να δώσει το Μαξίμου μετά την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1 – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τρόπους να αλλάξει την πολιτική ατζέντα προκειμένου να μην οδηγηθούμε στις κάλπες με «ανοικτές» τις κατηγορίες περί υποκλοπών

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις, έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και έδειξε πως δεν θα κάνει πίσω σε εκείνους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Άλλωστε η οργή του πρωθυπουργού απέναντι στο δημοσίευμα και η οποία αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό, είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Προσθέτουν δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συνεχίσει καμία δημόσια αντιπαράθεση ούτε με δημοσιογράφους, ούτε με εκδότες, ούτε με επιχειρηματίες. «Ότι είχε να πει, το είπε», λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως καμία δημόσια υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό και τονίζουν πως προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση αν και σημειώνουν πως ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία και το Βέλγιο. Όπως λένε γαλάζια στελέχη από εδώ και στο εξής είναι θέμα της δικαιοσύνης προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να γυρίσει σελίδα στην πολιτική επικαιρότητα αν και γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέσα τα οποία πρόσκεινται σε αυτόν θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με στόχο να κλείσουν την δημοσκοπική ψαλίδα με τη ΝΔ. Η στρατηγική της «φυγής προς τα εμπρός» δεν σημαίνει, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, πως θα σταματήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπαίτιων που χρησιμοποίησαν το κακόβουλο λογισμικό «Predator» ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δικαστική έρευνα.

Το σενάριο των νέων στοιχείων

Σε πολιτικό επίπεδο, στη ΝΔ γνωρίζουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών έτσι κι αλλιώς θα στοιχήσει δημοσκοπικά στη γαλάζια παράταξη και θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα η διαχείριση του όλου θέματος. Ο πρωθυπουργός βέβαια ξεκαθάρισε ότι όλα όσα δημοσιεύθηκαν είναι ψευδή και συκοφαντικά. Όπως μάλιστα εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη αν οι «καταγγέλλοντες» δεν παρουσιάσουν σύντομα απτά στοιχεία και ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν την βασιμότητα των ονομάτων που παρακολουθούνταν τότε το όλο ζήτημα θα γυρίσει υπέρ της κυβέρνησης και θα αποδειχθεί – όπως λένε στο Μαξίμου – ότι επρόκειτο για μια «φούσκα αντίστοιχη της στημένης σκευωρίας Novartis». Μάλιστα, όπως λένε γαλάζια στελέχη τα όσα καταγγέλθηκαν με τις λίστες δεν πρέπει να σέρνονται για μεγάλο διάστημα χωρίς αποδείξεις γιατί δημιουργούν πολύ κακό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.

Από την άλλη μεριά στη βάση της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός καθώς όπως λένε αρκετοί, αν στο άμεσο μέλλον προκύψουν νέα ακλόνητα στοιχεία τότε η πολιτική ζωή του τόπου θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά και η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη.

Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία όπως είναι το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε ένα τόσο δύσκολο timing για την κυβέρνηση, ανακοίνωσε την έναρξη σεισμικών ερευνών στην Πελοπόννησο και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως επιχειρεί να συνδέσει και να θολώσει τα νερά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με εκείνες του κακόβουλου λογισμικού «predator» καθώς μοναδική τους επιδίωξη είναι η στοχοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο στόχος της Κουμουνδούρου είναι πρωτίστως ο ίδιος ο Μητσοτάκης και δευτερευόντως η Νέα Δημοκρατία.

Περί συνεργασιών: «Ο χρόνος είναι γιατρός»

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι συνεργασίες της 2ης Κυριακής για τις οποίες θεωρούν ότι δεν έχουν καεί οριστικά… Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, αν και πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στόχος της Ν.Δ. είναι «μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική». Όσον αφορά τις πιθανές συνεργασίες, αφού τις απέκλεισε για την πρώτη Κυριακή, είπε πως μετά τις δεύτερες κάλπες «το εκλογικό αποτέλεσμα εν πολλοίς θα μας υποδείξει τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας». Στην ερώτηση με ποιον μπορεί να συνεργαστεί, η απάντηση ήταν «αφήστε αυτό να μας το υποδείξει ο ελληνικός λαός». Στο ερώτημα εάν έχει «καεί» οριστικά η συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η απάντηση ήταν πως «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι», αλλά «τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει», θέτοντας το δίλημμα των εκλογών που «παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στον δρόμο της σταθερότητας, αλλά της προόδου».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης το «ξέκοψε» για εκλογές αλλά τα στελέχη προβληματίζονται

Οι παρακολουθήσεις, η πόλωση και ο χρόνος των εκλογών

Μητσοτάκης: Θα απαγορεύσουμε με νόμο τις παράνομες παρακολουθήσεις