ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαύρος για δημοσκοπήσεις: Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει πάνω από το 50% των ερωτηθέντων

Εκλογές
Στις πρόσφατες τάσεις υπάρχει ερώτηση προς τους πολίτες, τι θέλουν να γίνει σε περίπτωση που στις πρώτες εκλογές δεν βγαίνει κυβέρνηση
Intime News

Το κρίσιμο είναι ότι αν αναλύσει κανείς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας του 2019, υπάρχει ένα 35%-40% μόνιμα, το οποίο λέει «δεν θέλω επόμενες εκλογές, θέλω κυβέρνηση συνεργασίας», ανέφερε ο σύμβουλος της MRB

Για κρίσιμα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις σχετικά με τα ενδεχόμενα που αφήνει ανοιχτά η απλή αναλογική και τη στάση των πολιτών απέναντι σε αυτά, μίλησε ο διεθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαύρος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (16/1) στην ΕΡΤ, στις πρόσφατες τάσεις υπάρχει ερώτηση προς τους πολίτες, τι θέλουν να γίνει σε περίπτωση που στις πρώτες εκλογές δεν βγαίνει κυβέρνηση, και μεταξύ των απαντήσεων «να πάμε σε επόμενες εκλογές ή να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων κομμάτων» η απάντηση “συνεργασία” αυξάνει καθώς περνάει ο καιρός. «Τώρα έχει γίνει πλειοψηφική, ξεπέρασε το 50% αν θυμάμαι καλά. Το κρίσιμο είναι ότι αν αναλύσει κανείς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας του 2019, υπάρχει ένα 35%-40% μόνιμα, το οποίο λέει “δεν θέλω επόμενες εκλογές, θέλω κυβέρνηση συνεργασίας”. Αυτό είναι ένα εύρημα που το βλέπουμε σε κάθε μέτρηση δεν το βάλαμε σε μία έρευνα, το μετρήσαμε αλλά δεν ξέρουμε τι απέγινε. Αυτό είναι σοβαρό ποσοστό. Μπορεί να είναι μειοψηφικό γιατί υπάρχει ένα 60% από την άλλη μεριά που λέει το συμπληρωματικό αλλά είναι μεγάλο το ποσοστό» σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι ορατό ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μαύρος είπε χαρακτηριστικά «μήπως βλέπετε μια ησυχία όσον αφορά τις θέσεις του κυρίου Ανδρουλάκη σε σχέση με το “γιατί με παρακολουθήσατε ρε παιδιά”, μήπως βλέπετε επίσης μια αντίστοιχη ησυχία από τη μεριά της κυβέρνησης στο να τρέξει, να πει ή να μην πει για το τι έγινε με τον κύριο Ανδρουλάκη; Αυτές οι δύο ησυχίες, εμένα μου λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να μπορεί να πάει ή από εδώ ή από εκεί». «Και επειδή το θέμα των υποκλοπών κάποια στιγμή του έδωσε μία παράταση ατζέντας, το υπερχρησιμοποίησε αλλά μετά κατάλαβε ότι έτσι όπως πήγαν τα πράγματα, μάλλον του μπλόκαρε κάτι το οποίο ήταν περισσότερο στρατηγικό παρά τακτικό όφελος που του πρόσφερε και ήταν το ότι άρχισε ο καυγάς με τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα λοιπόν, αυτή η σιωπή, η ησυχία η οποία επικρατεί, μου λέει ότι γίνεται μια προσπάθεια κυρίως από τη μεριά του κύριου Ανδρουλάκη να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

Όσο αφορά στα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ακούγονται πάρα πολλά, με το πιο συχνό από αυτά να τις τοποθετεί στις αρχές Απριλίου, ανέφερε ο κ. Μαύρος, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει άλλη φήμη η οποία λέει ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μία διαδικασία να διαρρέει συχνά πυκνά ημερομηνίες, οι οποίες είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και εύλογη, έτσι ώστε να “ξελιγώσει” την αντιπολίτευση σε συνεχή προσπάθεια να είναι έτοιμη η αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει τις εκλογές ή για να την αναγκάσει να κάψει όλα της τα χαρτιά σε σχέση με το αν έχει στα χέρια της κάποιες σκανδαλολογία ή οτιδήποτε άλλο».

«Αυτό», συνέχισε ο κ. Μαύρος «θα σήμαινε ότι σπρώχνουν τις εκλογές να πάνε πίσω, εν τέλει τις κάνουν την πραγματική ημερομηνία και διότι οι δεύτερες εκλογές με αυτό τον τρόπο, αν πάνε πίσω δηλαδή, θα πέσουν σε καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι που είναι το μεγάλο διακύβευμα κυρίως για το ΣΥΡΙΖΑ ή για την Αριστερά γενικότερα, ή θα έχουν την τάση να πάνε για διακοπές ή ενδεχομένως θα έχουν εμπλακεί σε προσωρινές εργασίες καλοκαιρινές στον τουριστικό τομέα, οπότε δεν θα είναι τόσο εφικτό να κινηθούν ανά την Ελλάδα για να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο τους».