ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής: Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα έργα - Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να συγκριθεί με την κυβέρνηση

Καραμανλής: Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα έργα - Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να συγκριθεί με την κυβέρνηση

Το έργο της Νέας Δημοκρατίας, σε αντιπαράθεση με τη δημαγωγία και την πολιτική πεζοδρομίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. 

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την πρόταση δυσπιστίας ο ίδιος βρισκόταν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη, όπου επισκέφθηκαν σπουδαία έργα, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.

«Και σκεφτόμουν, ότι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας. Από τη μία πλευρά, εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα έργα. Κι από την άλλη, την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται ακατάσχετα στη μόνη πολιτική που γνωρίζουν: Αντιπολιτευτική μιζέρια, λαϊκισμό, τοξική και επικίνδυνη δημαγωγία. Αυτή είναι η διαφορά μας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ξεκαθάρισε άλλωστε ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς μια πρόφαση. «Γιατί αν είχατε πραγματική αγωνία για το θέμα, θα ξεκινούσατε πρώτα απ’ όλα από τις υποκλοπές που διαβάζουμε ότι γίνονταν επί των ημερών της δικής σας κυβερνήσεως», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η δική μας όμως Κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε εξαρχής την πλήρη διαλεύκανση και των παρακολουθήσεων, αλλά και των διαρροών τους. Η δική μας Κυβέρνηση αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ότι η υπόθεση αυτή είναι σοβαρή και επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και έγινε και κάτι που σπανίως γίνεται στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και αναγνώρισε το λάθος. Υπήρξαν παραιτήσεις. Και βέβαια δεν μείναμε σε αυτό. Αλλά δημιουργήσαμε ένα νέο, συμπαγές θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει την λειτουργία της ΕΥΠ».

Ο κ. Καραμανλής συνέχισε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: «Η δική σας συνεισφορά σε αυτό ποια ήταν; Κραυγές, δημαγωγία και αυτό στο οποίο είστε πολύ καλοί: πολιτική του πεζοδρομίου» και πρόσθεσε: «Να δούμε όμως πώς σεβαστήκατε εσείς το κράτος δικαίου επί τεσσεράμισι χρόνια. Θα υπενθυμίσω ως Υπουργός Υποδομών μόνο ένα: Ότι στο βωμό του ‘‘ΣΥΡΙΖΑ channel’’ και της χειραγώγησης το πολύπαθο έργο της Πατρών - Πύργου κινδύνευσε να μην γίνει ποτέ.

Για να ευνοήσετε συγκεκριμένο επιχειρηματία τον εθνικό σας εργολάβο και να τον κάνετε κομματικό σας καναλάρχη. Όμως που η ζωή τα έφερε αλλιώς και τώρα τον έχετε απέναντί σας».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε ότι οι πολίτες συγκρίνουν την τετραετία Τσίπρα με τους 42 μήνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Κι εσείς, επειδή τελικά φοβάστε αυτή τη σύγκριση, επιδιώκετε τη σύγκρουση!», τόνισε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγκριση με στοιχεία στις υποδομές και τις αστικές συγκοινωνίες

Ο κ. Καραμανλής συνέκρινε χειροπιαστά έργα και συγκεκριμένα νούμερα, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων ύψους άνω των 13 δισ. Σε τριάμισι χρόνια δημοπρατήσαμε έργα πάνω από 10 δισ. Υλοποιούνται ήδη έργα σχεδόν 5 δισ. Τόσα πολλά έργα, σε τόσο σύντομο χρόνο, δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα ποτέ στο παρελθόν. Εσείς, σε 4,5 χρόνια, ξέρετε πόσα έργα συμβασιοποιήσατε; 800 εκατομμύρια ευρώ… Αυτή είναι η διαφορά μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Όσον αφορά στις αστικές συγκοινωνίες, επισήμανε ότι: «Στην Αθήνα από 850 οχήματα, σήμερα έχουμε 1.310. Στη Θεσσαλονίκη από 235, σήμερα έχουμε 460. Αυξήσαμε με ανάταξη τους διαθέσιμους συρμούς Μετρό κατά 19% και μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις κατά 2 με 3 λεπτά. Τους επόμενους μήνες ξεκινούν να έρχονται 650 νέα, πράσινα λεωφορεία μηδενικών ρύπων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και το πιο σημαντικό: Δημιουργήσαμε 1.389 νέες θέσεις απασχόλησης.

Εσείς, σε 4,5 χρόνια, δεν πήρατε ούτε ένα λεωφορείο! Δεν προσθέσατε ούτε έναν συρμό! Δεν κάνατε ούτε μία πρόσληψη! Αυξήσατε μόνο την τιμή του εισιτηρίου».

Υπενθύμισε επίσης ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβαινε σε συστηματικό εμπαιγμό των εργαζομένων.

Όραμα και πράξεις για να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών, μεταφορών και ενέργειας

«Στην πολιτική, όλοι λένε ότι έχουν κάποιο όραμα. Αρκετοί μπορεί να έχουν και κάποιο σχέδιο. Λίγες κυβερνήσεις όμως είναι αυτοί που το υλοποιούν. Εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν μένουμε στα λόγια. Δουλεύουμε και υλοποιούμε το σχέδιό μας», υπογράμμισε επίσης ο κ. Καραμανλής.

«Είναι εύκολο να μιλάμε, γενικά κι αόριστα, για παράδειγμα, πώς θα γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Εμείς όμως υλοποιούμε τα μεγάλα έργα, όπως το Μετρό και το flyover. Εμείς συνδέουμε το λιμάνι με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο. Κάνουμε τα έργα που αναβαθμίζουν την πόλη και της δίνουν διεθνή ρόλο», ανέφερε.

«Αλλά και στην Αθήνα, επεκτείνουμε μετά από χρόνια το δίκτυο Μετρό, τον Προαστιακό, ενώ προχωράμε και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, δε μένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ίσως είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε τόσα έργα υποδομών να γίνονται στην περιφέρεια: Πάτρα–Πύργος, ΒΟΑΚ, Άκτιο–Αμβρακία, Ε65, νέα Περιφερειακή Αλεξανδρούπολης, Δράμα–Αμφίπολη, το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, κι ακόμα έργα υδροδοτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο υποδομών και μεταφορών και - πιο επίκαιρα - και ενέργειας. Δείτε τι κάνουμε στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης Πως συνδέουμε στρατηγικά τα λιμάνια του βορρά με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πως καθιστούμε τη χώρα μας επίκεντρο των συνδυασμένων μεταφορών».

Η συμβολή των έργων υποδομών σε ανάπτυξη και απασχόληση

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε με αριθμούς για τα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης όσον αφορά στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα θα φτάσει στο 8,1% του ΑΕΠ το 2025, όταν το 2020 ήταν μόνο στο 4%», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, αντιστοιχεί σε 150.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις απασχόλησης».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Ελλάδα από ουραγός έγινε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι ο ρόλος των υποδομών υπήρξε καταλυτικός για την αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα. Και εκτίμησε ότι η Βουλή αύριο το απόγευμα θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση και οι πολίτες, σε λίγους μήνες, στις εκλογές, και πάλι θα εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία.