ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Ο Μητσοτάκης πετάει το γάντι στον Τσίπρα

Ηλίας Κασιδιάρης
Με την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για το κόμμα του Κασιδιάρη έχει δύο στόχους: Έναν ουσιαστικό, ο οποίος θα βάλει φρένο στις πολιτικές βλέψεις εγκληματικών οργανώσεων και ο δεύτερος είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Με την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για το κόμμα του Κασιδιάρη έχει δύο στόχους: Έναν ουσιαστικό, ο οποίος θα βάλει φρένο στις πολιτικές βλέψεις εγκληματικών οργανώσεων και ο δεύτερος είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της απέναντι στη Δημοκρατία και την Ιστορία με το νομοθετικό "μπλοκ" στο κόμμα Κασιδιάρη - Θα σταθεί στο ύψος της περίστασης η αξιωματική αντιπολίτευση;», λένε κυβερνητικά στελέχη με δεδομένες τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μη δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που η ίδια η δημοκρατία επιδεικνύει. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας».

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός πετούν λοιπόν το... γάντι στην Κουμουνδούρου. Παρόλα αυτά όπως λένε στην Πειραιώς ο εκπεφρασμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η εργαλειοποίηση του θέματος, αλλά η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτήν που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων... Πρόκειται για την ανταπόκριση της Πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της», ανέφερε ο πρωθυπουργός ζητώντας ευρεία συναίνεση με στόχο να θωρακιστεί η Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που επισημαίνεται από τα γαλάζια στελέχη. Ότι πρέπει να... μείνουν στην άκρη τυχόν πολιτικά τερτίπια ή προσχηματικές κινήσεις προκειμένου η διάταξη να περάσει με τις περισσότερες ψήφους εντός της Ολομέλειας.

«Δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται συνεχώς τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη και να μην ψηφίσει αυτή την τροπολογία», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη…

Μήνυμα σε όλο το δημοκρατικό τόξο

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να δοθεί, μέσα από ισχυρό μέτωπο εντός του Κοινοβουλίου, ένα πεντακάθαρο μήνυμα. Και το μήνυμα αυτό σχετίζεται με το στοιχείο ότι το δημοκρατικό τόξο ορθώνει το μέγιστο των τειχών απέναντι στην επάνοδο του ναζισμού στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θα προχωρήσει κατά μόνας με δική του τροπολογία. Οπότε τα κυβερνητικά βλέμματα ήταν εστιασμένα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε σε ένα ζήτημα κομβικό να υπάρξουν οι μεγαλύτερες συγκλίσεις. «Η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ρωτήσετε τη γνώμη συνταγματολόγων και των υπόλοιπων κομμάτων, περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους που θέλουμε να αποφύγουμε. Λέει, δηλαδή, ότι όποιος έχει εκφράσει -χοντρικά αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- ρατσιστικό ή ομοφοβικό σχόλιο και είναι σε ένα κόμμα, αυτό απολύτως να αποκλείεται. Για να μην πει “συμφωνώ” με τη Νέα Δημοκρατία σε ένα πράγμα που στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει -είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι, έχουμε του κόσμου τις διαφορές, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θέλουν τους εγκληματίες και τους νεοναζί στην πολιτική, το ξεκαθαρίζουμε- φτιάχνουν κάτι που περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. Πλέον, η προσοχή είναι εστιασμένη στην ψηφοφορία της Τρίτης.

«Απόλυτα συμβατή διάταξη»

Το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή πατάει επάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα, των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας. Η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική. Δηλαδή, έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς. Αυτό που τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ώρες κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η διάταξη που έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια είναι απόλυτα συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς όπως σχολιάζουν:

* Δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας, διότι δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμμα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.

* Δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός «κόμματος-κέλυφος», το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός μεν όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχτεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρου δε όταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

* Δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών.

«Καταλαβαίνουμε ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, συμβολική και ουσιαστική, αν αυτό τύχει μιας ευρύτερης αποδοχής. Επειδή ακριβώς αυτό το καταλαβαίνουμε και το αντιλαμβανόμαστε, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τα πολιτικά κόμματα. Ειλικρινά αφού συντρέχουν οι δύο βασικές προϋποθέσεις, πρώτον ότι αυτό που κάνουμε είναι εντός του Συντάγματος, δεν κρίνεται αντισυνταγματικό και δεύτερον ότι συμφωνούμε όλοι στον σκοπό και συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη, καλό είναι να παραμεριστούν τα προσχήματα και να εκπέμψουμε ένα μήνυμα, το οποίο θα είναι σημαντικό για τη δημοκρατία μας, για το πολίτευμα», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Συμπερασματικά, η επόμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…