ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εκλογικός πυρετός και τα «αγκάθια» που ανησυχούν τη ΝΔ

Ο εκλογικός πυρετός και τα «αγκάθια» που ανησυχούν τη ΝΔ
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Οι εκλογολόγοι του Μαξίμου έχουν πιάσει δουλειά και προσπαθούν να μελετήσουν τα μεγαλύτερα αγκάθια για το κυβερνών κόμμα μέχρι την κάλπη

Τα αγκάθια που εξετάζουν οι εκλογολόγοι δεν περιορίζονται στα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά αφορούν κυρίως στην ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος και ιδιαίτερα των αναποφάσιστων.

Σημαντικό ρόλο βεβαίως θα παίξουν οι προσεχείς δημοσκοπήσεις οι οποίες θα δείξουν αν το πλήγμα από την ανοιχτή υπόθεση των υποκλοπών και τους χειρισμούς της από την κυβέρνηση θα επηρεάσει και σε ποιον βαθμό τις διαθέσεις των πολιτών καθώς και αν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία θα επιδράσουν αρνητικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Η δυσφορία των κεντρώων

Όλα τα παραπάνω προφανώς θα επηρεάσουν και τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού σε ουσιαστικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Το κοινό που ενδεχομένως να έχει επηρεαστεί από τις παραπάνω εξελίξεις είναι το κοινό που ενδιαφέρει σφόδρα τη ΝΔ, ο λεγόμενος κεντρώος χώρος. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημαντικό προβάδισμα το προηγούμενο διάστημα.

Η δεξιά πολυκατοικία

Ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται εν όψει εκλογών και στο τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων το οποίο τοποθετείται στο φάσμα της λαϊκής δεξιάς αλλά και στα δεξιά της ΝΔ. Υπάρχει ανησυχία ότι αυτό το κοινό για διαφόρους λόγους (εθνικά θέματα, δυσανεξία στις φιλελεύθερες πολιτικές και τον δικαιωματισμό, κ.ά.) θα μπορούσε να στραφεί και σε άλλες επιλογές. Πρακτικά δηλαδή δεν είναι μόνο το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και τα υπόλοιπα «διαμερίσματα» της λεγόμενης γαλάζιας πολυκατοικίας η οποία παρουσιάζει πολυδιάσπαση.

Οι νέοι

Η ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών παραμένει μεγάλη σπαζοκεφαλιά για τη ΝΔ. Τα ποσοστά της Πειραιώς σε αυτές της ηλικιακές ομάδες δεν ήταν τα επιθυμητά στις εκλογές του 2019. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο προστίθενται στο εκλογικό σώμα περίπου 100.000 νέοι και νέες που συμπληρώνουν το 17ο έτος ηλικίας. Με βάση αυτό, οι νέοι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2023 υπολογίζονται περίπου στις 400.000. Αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%-7% επί του εκλογικού σώματος, αναλόγως της συνολικής αποχής, και η επιρροή τους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το αποτέλεσμα της κάλπης. Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι πρόκειται για κοινό στο οποίο έχει επιλέξει να απευθυνθεί κατά βασική στρατηγική επιλογή ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι πλέον φανερό από την καμπάνια του στα κοινωνικά δίκτυα.