ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς διαβάζουν στην κυβέρνηση τις πρώτες δημοσκοπήσεις; Το «στίγμα» Μητσοτάκη στο υπουργικό

Πώς διαβάζουν στην κυβέρνηση τις πρώτες δημοσκοπήσεις; Το «στίγμα» Μητσοτάκη στο υπουργικό

Την «αντανάκλαση» της οργής στην ελληνική κοινωνία για την τραγωδία στα Τέμπη καταγράφουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δέκα ημέρες μετά την τραγική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου – Ποια μηνύματα πέρασε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό;

 

Κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, συνολικά έχουν πρόβλημα, αφού αυξάνεται η τάση του εκλογικού σώματος προς την αποκαλούμενη γκρίζα ζώνη. Η μείωση της «ψαλίδας» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατα ο «κοινός παρονομαστής» των δύο δημοσκοπήσεων, που έχουν γίνει και η μια είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει πτώση κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό της από τον Δεκέμβριο του 2021, κάτω του 30%, με χαρακτηριστική την μείωση και της συσπείρωσής της, που φθάνει το 65%. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, που φεύγουν από την «γαλάζια» παράταξη, οδηγείται στην «γκρίζα ζώνη», με τα ποσοστά της αποχής, όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο-λευκό, αλλά και των αναποφάσιστων, να αυξάνονται. Χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει από την πρώτη των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,6% (από 32,5% στην προηγούμενη έρευνα), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (από 25,1%), ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 9,7% (9,8%), ΚΚΕ 5,6% (από 5,3%), Ελληνική Λύση 3,9% (από 3,6%), ΜέΡΑ25 3,5% (από 2,7%) και το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη 3% (από 3,4%).

Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε από τις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες στις 4,6, με την «ψαλίδα» πάντως να κλείνει εξαιτίας μόνο της πτώσης των «γαλάζιων» ποσοστών, χωρίς η τάση αυτή να αποφέρει κέρδη για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα μικρότερα κόμματα είναι εκείνα, που βλέπουν τα ποσοστά τους να ενισχύονται.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 38,9% από 48,6% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 28,5% , καταγράφοντας επίσης πτώση των ποσοστών του κατά 4,7 μονάδες. Οι πολίτες, πάντως, απαντούν κατά πλειοψηφία ότι εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ποσοστό 34,5%, έναντι 22,1%, που δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Από την μέτρηση προκύπτει πτώση των ποσοστών συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς είναι μειωμένα κατά περίπου 7 μονάδες οι «θετικές» και «μάλλον θετικές» γνώμες των πολιτών.

Όπως ανέλυε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θωμάς Γεράκης, η έρευνα αντικατοπτρίζει την ταύτιση της κοινής γνώμης με το γεγονός, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση για την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, όπου το 86% δηλώνει το δυστύχημα, υπερβαίνοντας σημαντικά ζητήματα όπως π.χ. η ακρίβεια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 12,1% απαντούν ότι για την τραγωδία ευθύνεται το ανθρώπινο λάθος, ενώ το 87% απαντά ότι υπάρχουν και άλλες ευθύνες, που πρέπει να αναζητηθούν.

Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τα γκάλοπ;

Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν ξαφνιάζουν το κυβερνητικό επιτελείο, που γνωρίζει ότι κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία και με μια ολόκληρη κοινωνία σε σοκ να παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις, οι απώλειες στην εκλογική δύναμη της κυβέρνησης είναι αναπόφευκτες. Όπως εκτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη, αυτό, που μένει να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα, είναι αν οι απώλειες αυτές θα παγιωθούν ή αν η εικόνα μπορεί να αναστραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα στοχεύει το παραγόμενο κυβερνητικό έργο, που πρέπει να γίνει. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι οι δυνάμεις, που αποχωρούν από τη Νέα Δημοκρατία δεν οδηγούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποιεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτάσσει έναν αξιόπιστο λόγο ως απάντηση σε αυτή την τραγωδία. Αντιθέτως, όσοι αποσύρουν την στήριξή τους από την κυβέρνηση, μετακινούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» και το στοίχημα πλέον είναι αν οι απαντήσεις, που θα δοθούν θα είναι αρκετά πειστικές ώστε να «επαναπατρισθούν».

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι έχουν πάρει το μήνυμα και γι’ αυτό κινούνται με σεμνότητα και ταπεινότητα στα επόμενα βήματα. Υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη αναπροσαρμόσει την στρατηγική τους, αλλά και τις προτεραιότητες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε εμμέσως, μιλώντας στους υπουργούς, για μετά το Πάσχα.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού αποτυπώνουν το αποτύπωμα των κυβερνητικών προθέσεων για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, των ευθυνών, που αναλογούν στην κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τους χαμηλούς τόνους απέναντι στην οργή των πολιτών και κυρίως των νέων, αλλά και επί του πρακτέου την δέσμευση ότι θα προχωρήσει τάχιστα η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έως τον χρόνο της εκλογικής αναμέτρησης να παραχθούν απτά αποτελέσματα από την έρευνα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος και τις διαχρονικές παραλείψεις, αλλά και να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες, με κατάληξη την ολοκλήρωση του έργου τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, που θα επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Μητσοτάκης στο υπουργικό

Παρακολουθώντας με προσοχή την εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εξάγονται και ασφαλή συμπεράσματα για την στρατηγική που χαράσσει για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δυο πολύ σημαντικές επισημάνσεις. Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα από τα συμφραζόμενα του πρωθυπουργού είναι το ακόλουθο: «Αντιλαμβάνεται και κατανοεί τον θυμό του κόσμου, όμως δεν υπάρχει άλλος να πάρει τη χώρα από το χέρι και να την βγάλει από το τέλμα κι από το παρακράτος που εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει συνθήκες σήψης.

Ο κ. Μητσοτάκης μας υπενθύμισε ότι ο ίδιος στο παρελθόν ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης συγκρούστηκε με όλο αυτό το κατεστημένο των εργατοπατέρων – το βαθύ κράτος - για να αναδιατάξει το δημόσιο και δεν έκανε πίσω. Συνεπώς η επικείμενη μάχη είναι προσωπική. Η δεύτερη επισήμανση που έκανε αποτυπώνεται στις φράσεις: «Θα κινήσω γη και ουρανό», αλλά και το «τώρα ή ποτέ». Έθεσε ουσιαστικά το θεματικό κέντρο της επόμενης μέρας, το πώς η χώρα θα γυρίσει σελίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για πόλεμο: «Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές». Απευθυνόμενος περισσότερο στους πολίτες, παρά στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επί της ουσίας: «Σε αυτή τη μάχη είμαι εγώ κι εσείς μαζί». Γι’ αυτό και δεν έβαλε στο κάδρο ούτε κόμματα, ούτε παρατάξεις, ούτε τίποτα άλλο…

Το πιο σημαντικό, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι όταν οι πολίτες φθάσουν στην κάλπη να έχουν λάβει πειστικές απαντήσεις και χειροπιαστές αποδείξεις ότι παράγεται κυβερνητικό έργο έως την τελευταία στιγμή για την διόρθωση των λαθών και παραλείψεων, που συνέβαλαν σε αυτή την τραγωδία ή τουλάχιστον δεν κατόρθωσαν να την αποσοβήσουν. Διότι, είναι παραδεκτό από όλους το ανθρώπινο λάθος, ωστόσο οι ελλείψεις στην τεχνολογική υποδομή, ένας τομέας στον οποίο είχε επενδύσει η κυβέρνηση, ήταν τέτοιες, που δεν άφηναν περιθώρια το δυστύχημα να αποφευχθεί.