ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε «αχαρτογράφητα νερά» υπό τον φόβο της μεγάλης σύγκρουσης – Τι θα κάνει ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε «αχαρτογράφητα νερά» υπό τον φόβο της μεγάλης σύγκρουσης – Τι θα κάνει ο Τσίπρας
EUROKINISSI.

Τα «νερά» είναι εντελώς αχαρτογράφητα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Για ένα τετραήμερο διαφορετικό προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντί το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, θα διεξαχθεί μέσα σε έντονο προβληματισμό για την πορεία και το μέλλον του κόμματος που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε τον έναν εκ των δύο μεγάλων πόλων του πολιτικού συστήματος.

Τα «νερά» είναι εντελώς αχαρτογράφητα, όπως και οι προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ αρκετοί φοβούνται μια νέα μεγάλη σύγκρουση ακόμα και έναν τρίτο γύρο διάσπασης. Όλοι, πάντως, αναμένουν με αγωνία το αν θα παραστεί στις εργασίες ο Αλέξης Τσίπρας και φυσικά αν θα πάρει τον λόγο, αλλά και το τι σκοπεύει να πει.

Τρομάζει η εσωστρέφεια

Από την ημέρα που ο φυσικός ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να αποχωρήσει, τα πράγματα δεν κυλούν καλά στην Κουμουνδούρου. Από τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Ακολούθησε η διπλή διάσπαση και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακόμα να μην μπορεί να βρει τον βηματισμό του.

Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση εξ αιτίας των επιλογών του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του, κυρίως. Όσοι πίστευαν ότι οι αποχώρηση των «υπονομευτών» -όπως με περίσσιο θράσος ονόμασαν τα ιστορικά στελέχη και του υπουργούς των κυβερνήσεων Τσίπρα, οι οπαδοί και οι συνεργάτες του νέου προέδρου- θα λύνονταν το πρόβλημα, μάλλον εθελοτυφλούσαν.

Ή πίστευαν ότι θα βάλουν σε καλούπια τον Στέφανο Κασσελάκη. Έναν νέο άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με την εγχώρια πολιτική παράδοση – πόσο δε μάλλον με εκείνη της Αριστεράς. Όπως φαίνεται, ο νέος αρχηγός δεν έχει σκοπό να αλλάξει τρόπο σκέψης και συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως μάνατζερ πολυεθνικής και όχι ως πρόεδρος ενός μεγάλου, πολυσυλλεκτικού πολιτικού φορέα.

Το αποτέλεσμα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μόνιμη φάση εσωστρέφειας, καταγράφοντας χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις» και απογοητεύοντας καθημερινά τους ανθρώπους που στρατεύτηκαν σε αυτή την συναρπαστική πορεία των τελευταίων ετών.

Το χειρότερα, όμως, δείχνουν να μην έχουν περάσει, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να υποστεί νέο, ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στις ευρωεκλογές που έρχονται. Όμως και στο Συνέδριο, ίσως υπάρξουν συγκρούσεις, οι οποίες θα δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλιμα.

«Αχαρτογράφητα νερά»

Όπως είναι λογικό, ο κόσμος του κόμματος έχει απογοητευτεί. Και αυτό έγινε εντελώς ξεκάθαρο από την υποτονική προσυνεδριακή διαδικασία και τον -σχεδόν- ανύπαρκτο προσυνεδριακό διάλογο -στον οποίο απέφυγε να τοποθετηθεί με γραπτά δημόσια κείμενα και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών πρώτης γραμμής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Διονύσης Τεμπονέρας, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Στέλιος Παππάς).

Το αποκορύφωμα αυτής της ιστορίας, ήταν το γεγονός ότι οι περισσότερες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν καν να συγκεντρώσουν υποψηφιότητες για συνέδρους, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσουν εκλογικές διαδικασίες, αλλά να διορίζουν όποιον εκδήλωνε ενδιαφέρον για να πάει στο Συνέδριο.

Παρά τις μεγαλοστομίες για 200.000 μέλη, οι 5.000 σύνεδροι βρέθηκαν με δυσκολία. Αυτός ήταν και ο πραγματικός λόγος που αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των συντονιστικών των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων.

Ωστόσο, αυτό το δεδομένο, δημιουργεί ένα εντελώς αχαρτογράφητο τοπίο. Ακόμα και οι πιο έμπειροι κομματικοί παράγοντες, που γνώριζαν άριστα την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, είναι σε θέση να προβλέψουν τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν.

Εκτιμούν, όμως, ότι οι «κασσελίστας» και οι οπαδοί του Νίκου Παππά, του νέου συμμάχου του Στέφανου Κασσελάκη, θα αποτελέσουν την πλειοψηφία.

Περιμένοντας τον Τσίπρα

Τα βλέμματα, πάντως, όλων θα είναι στραμμένα στην είσοδο του γηπέδου του Τάε Κβο Ντο. Φίλοι και εχθροί -ναι, διαθέτει και τέτοιους μέσα στο κόμμα που ίδρυσε- θα περιμένουν με αγωνία αν θα έρθει ο Αλέξης Τσίπρας. Και αν έρθει, αν θα μιλήσει. Και αν μιλήσει, το τι θα πει.

Αυτό φαίνεται πως σκέφτεται και ο ίδιος. Διότι δεν γίνεται να εμφανιστεί και να πει ότι όλα βαίνουν καλώς – γιατί απλούστατα δεν συμβαίνει. Αλλά από την άλλη, δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον επίσημο και ανεπίσημο «πυρήνα» των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, να τον χαρακτηρίσουν και εκείνον «υπονομευτή» του διαδόχου του.

Επομένως, θα ζυγίσει καλά όλες του τις επιλογές και θα αποφασίσει, φροντίζοντας να στείλει το κατάλληλο μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση.

Σχετικές ειδήσεις