ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διχάζουν» την ΕΕ τα ευρωομόλογα για την άμυνα - Οι «τσιγγούνες« του Βορρά εναντίον του Νότου

Mητσοτάκης Κυριάκος
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
EUROKINISSI

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο

Η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα «χώρισε» στα δύο για μία ακόμα φορά την ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής της οποίας ξεκίνησε σήμερα τις διήμερες εργασίες της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, στήριξε την πρόταση σημειώνοντας πως «αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», εκφράζοντας την ελπίδα να γίνει σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Στο πλευρό της Ελλάδας και υπέρ των ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχτηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας. Σε δηλώσεις της κατά την άφιξή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, επεισήμανε πως αν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο «που θα λύσει το πρόβλημα». «Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε» υπογράμμισε η Κάγια Κάλλας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση.

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα – μία συζήτηση που ξεκινά σήμερα (21/3) στη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.