ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πάρε - δώσε του Σαμαρά με την τρόικα

Το πάρε - δώσε του Σαμαρά με την τρόικα

Οι προτάσεις του πρωθυπουργού στους δανειστές, οι αντιπροτάσεις και τα νέα μέτρα που θα ζητήσουν

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.

Με βλέμμα βλοσυρό, αμίλητοι και περνώντας αδιάφορα μπροστά από τους δημοσιογράφους οι τροϊκανοί μετέβησαν στις 11:00 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθούν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ανέκφραστοι πέρασαν και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για τις επαφές με τον κ. Σαμαρά, θέλοντας να δείξουν και με τον τρόπο αυτό, το στίγμα των προθέσεων τους.

Η μάχη του Α. Σαμαρά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προετοιμαστεί για να δώσει σκληρή μάχη με τους δανειστές προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις και να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέπτυξε στους επικεφαλής της Τρόικα τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο προσεχές χρονικό διάστημα, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση για ανάπτυξη στη χώρα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο Α. Σαμαράς έπαιξε και το «χαρτί» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων με τους δανειστές να έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Κόκκινη γραμμή για τους δανειστές και η υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τις οποίες διαμηνύουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να περιορίσει το μισθολογικό κόστος μειώνοντας τους φραγμούς στην είσοδο, τη διαπραγμάτευση των μισθών και τις αποζημιώσεις.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θέμα των ομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων που επλήγησαν από το PSI. Μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν συμφωνήσει για προσπάθεια αποκατάσταση των ομολογιούχων, ωστόσο οι δανειστές επικαλούνται δέσμευση του Ευ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup, ότι δεν θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει κανέναν χαμένο ομολογιούχο.

Από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα διατύπωσε ενστάσεις για ένα πρόγραμμα χωρίς μείωση του προσωπικού, ενώ οι ελεγκτές έχουν ήδη η καταγράψει ότι ο αρχικός προγραμματισμός για μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις δεν τηρήθηκε, προκαλώντας δυσφορία στους επικεφαλής των δανειστών. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς έθεσε τη δική του «κόκκινη γραμμή» στο συγκεκριμένο θέμα επικαλούμενος την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει ούτε σε μειώσεις μισθών ούτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα, θα τηρηθεί αυστηρά ο κανόνας των προσλήψεων στο 1/10, δηλαδή μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις ενώ θα τρέξει ταχύτερα η συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το φορολογικό για το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί για ριζικές αλλαγές τις οποίες έχει προγραμματίσει για μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων των δανειστών μας για το θέμα των αλλαγής του Μνημονίου.