ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε

Στο τραπέζι των συνομιλιών το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ., η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων πέραν του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., θα βρεθούν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ τα αποτελέσματα των επαφών θα κρίνουν και τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στο Eurogrpoup της Κύπρου στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στο Βερολίνο με βασικό διαπραγματευτικό χαρτί τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύει ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει, παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων και τις άλλες παρεμβάσεις που προωθούνται, να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει .

Γερμανοί αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle, εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου προς την Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι ο Έλληνας υπουργός θα ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη γερμανική υποστήριξη σε αναπτυξιακά μέτρα αλλά και τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που επηρεάζεται έντονα από τη διαρκή φιλολογία περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα.

Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με τον οποίο συζήτησαν την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπισή της.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμο τετ α τετ Στουρνάρα – Σόιμπλε

Σόιμπλε: Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα προσαρμογής λειτουργεί

H «συνταγή» Σόιμπλε για έξοδο από την κρίση

Σόιμπλε: «Όχι» στην επίβλεψη όλων των Ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ