ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση μετά την έκθεση της τρόικας

Ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση μετά την έκθεση της τρόικας

Το παρασκήνιο της συνάντησης Στουρνάρα - ΣόιμπλεΤο μπλοκάκι του Γερμανού υπουργού και οι δεσμεύσεις του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για υλοποίηση των δεσμεύσεων και άμεση εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε στην έκθεση της τρόικας που θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, να αποτυπώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υιοθέτηση των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της επόμενης διετίας.

Ο Γερμανός υπουργός φρόντισε να τονίσει στον κ. Στουρνάρα πως τότε και μόνο τότε θα εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. και θα ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εξέλιξη της κρίσης και οι λύσεις που προτείνονται τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας πέραν του αιτήματος της επιμήκυνσης που ετέθη για πρώτη φορά σε Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατέθεσε μια σειρά παρεμβάσεων όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την τρόικα, η αφαίρεση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποδέχτηκε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, κρατώντας στα χέρια του ένα μπλοκάκι στο οποίο κρατούσε σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε έτοιμη λίστα με υστερήσεις που υπάρχουν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική πλευρά που σύμφωνα με πληροφορίες πήγε καλά διαβασμένη στη συνάντηση, τόνισε στον κ. Σόιμπλε πως ορισμένα από τα γραφόμενα στη λίστα έχουν υλοποιηθεί και τα άλλα έχουν τουλάχιστον δρομολογηθεί.

Σε κάθε στιγμή της συνάντησης, ο κ. Στουρνάρας επαναλάμβανε στον κ. Σόιμπλε τη βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Παρά το «άριστο» κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών, το Βερολίνο εξακολουθεί να εκφράζει επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά την πρόθεση και την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τις αποφάσεις ή να τις ψηφίσει στην Βουλή, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το κατά πόσο θα ανταποκριθεί η κοινωνία και αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και σε πιο βαθμό.

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε

Κρίσιμο τετ α τετ Στουρνάρα – Σόιμπλε

Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – Σόιμπλε στο Βερολίνο