ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρισιμότερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η κρισιμότερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ασφυκτικά περιθώρια για να «κλειδώσουν» τα μέτρα πριν τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα -

Παραμένει το «αγκάθι» των εργασιακών -Ανησυχία για τις απώλειες στην ψηφοφορία

Με στόχο να επέλθει οριστική συμφωνία στο πακέτο των μέτρων, συναντώνται αυτή την ώρα οι κυβερνητικοί εταίροι.

Μοναδική ουσιαστική εκκρεμότητα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι τα εργασιακά και συγκεκριμένα το ζήτημα των αποζημιώσεων, μιας και στα υπόλοιπα έχει επέλθει συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου τριών εβδομάδων, καθώς μέχρι τη 12η Νοεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να έχει κλείσει όλα τα ζητήματα με τους δανειστές, ώστε να ανάψουν οι εταίροι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό, στη σημερινή συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αποφασίσουν το θέμα της ημερομηνίας και της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Ανησυχία για τα εργασιακά

Ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μη θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Γι ‘ αυτό όπως όλα δείχνουν θα ασκήσει πιέσεις ακόμα και στους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να επιδιώκει να έχει κλείσει το όλο ζήτημα έως την Παρασκευή, ημέρα συνεδρίασης των τεχνοκρατών του Eurogroup (Εuroworking group), ενώ στη συνέχεια θα αναμένει ένα θετικό μήνυμα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις 29 Οκτωβρίου οι οποίοι ουσιαστικά θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο Φώτης Κουβέλης επιμένεις στις ενστάσεις του για τις αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την άλλη όμως και η τρόικα έχει ενστάσεις για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα και να την φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, θέτοντας άπαντες - ακόμα και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους- προ των ευθυνών τους.

Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν να στείλουν από χθες ξεκάθαρο μήνυμα για την αναγκαιότητα να λάβει η χώρα το συντομότερο τη δόση, για να μην μπει σε περιπέτειες.

Στην ατζέντα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών θα βρεθούν όπως είναι φυσικό και τα υπόλοιπα θέματα του ελληνικού προβλήματος, όπως η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και η εφάπαξ εκταμίευση της δόσης.

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Τα βλέμματα των πολιτικών αρχηγών θα είναι στραμμένα και προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού στόχος είναι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Ήδη σε ΝΔ και ΔΗΜΑΡ μετρούν απώλειες βουλευτών, με τη διαγραφή από πλευράς ΝΔ των κκ Νικολόπουλου και Σταυρογιάννη, και του κ. Μιχελογιαννάκη από πλευράς ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ επίσης επικρατεί αναβρασμός αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, όπως για παράδειγμα ο κ. Μ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Κ. Σκανδαλίδης που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τέτοια μέτρα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν, επίσης, το θέμα της ημερομηνίας και της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός μετατρέπει την ψήφιση των μέτρων σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα καλέσει τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη να πιέσουν και τους δικούς τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο των μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Θα πεινάσει κόσμος αν δεν πάρουμε τη δόση

Πανικός στη ΝΔ για τα «όχι» βουλευτών της

Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση της δόσης