ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Κεδίκογλου: Στην ΕΡΤ υπάρχει ελευθερία και ελευθεροστομία

Σ. Κεδίκογλου: Στην ΕΡΤ υπάρχει ελευθερία και ελευθεροστομία

«Όλες οι πρωτοβουλίες γύρω από την ΕΡΤ μοναδικό στόχο έχουν να αναδείξουν την κρατική ραδιοτηλεόραση σε πρωταρχικό μέσο ενημέρωσης, ένα μέσο που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», υπογράμμισε, μιλώντας, πριν από λίγο στη Βουλή, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ότι παρατηρούνται «φαινόμενα χειραγώγησης, κομματοκρατίας και γενικευμένης απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Κεδίκογλου όχι μόνο την αρνήθηκε κατηγορηματικά, αλλά έσπευσε να επισημάνει στον βουλευτή ότι η ελευθερία παρουσιαστών φθάνει σε σημείο ελευθεροστομίας, ακόμη και ελευθεριότητας, σε βαθμό που διατυπώνονται ακόμη και ανάρμοστα σχόλια σε βάρος του ίδιου προσωπικά, αλλά και της κυβέρνησης.

«Έχουν γίνει ανοίκεια σχόλια από παρουσιαστές της ΕΡΤ για εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση και τα δεχόμαστε διότι είμαστε γνήσια φιλελεύθεροι», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου δεσμευόμενος: «θα σας στείλω αποσπάσματα από σχόλια παρουσιαστών της ΕΡΤ, που δείχνουν όχι απλώς την ελευθερία αλλά την ελευθεροστομία, έως και την ελευθεριότητα».

Στην καταγγελία του κ. Βούτση ότι στα δελτία ειδήσεων γίνεται μεροληπτική παρουσίαση, ο υφυπουργός απάντησε: «Μάλλον σε λάθος άνθρωπο μιλάτε. Κοιτάξτε μεταξύ των συντρόφων σας και θα δείτε πότε έγιναν πολιτικοί αντικείμενο διωγμού από την ΕΡΤ. Δεν έχει στερηθεί το λόγο κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχει εξαφανιστεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεδίκογλου κάλεσε τα κόμματα να συνεργαστούν στη διαμόρφωση κανόνων, ενός σαφούς νομικού πλαισίου -με ορίζοντα 20ετίας- για την ψηφιακή τηλεόραση, διότι «αυτή είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση».

Στις επικρίσεις για προσλήψεις στην ΕΡΤ με κομματικά κριτήρια, ιδίως στις ειδικές θέσεις και στις θέσεις ειδικών συμβούλων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το προσωπικό ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητες που έχει και επισήμανε ότι ο κανονισμός της ΕΡΤ είναι εκείνος που περιγράφει ποιες θέσεις μπορεί να διεκδικήσει η ελεύθερη αγορά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατήγγειλε ότι οι προσλήψεις στην ΕΡΤ γίνονται με κομματικά κριτήρια και έκανε λόγο για ένα “παζάρι” που εξελίσσεται ανάμεσα στους εταίρους της τρικομματικής κυβέρνησης. Ανέφερε, επίσης ότι η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε προσλήψεις για την κάλυψη ειδικών θέσεων και θέσεων ειδικών συμβούλων, που συνολικά στοιχίζουν στην ΕΡΤ το μήνα 83.000 ευρώ, όταν την ίδια ώρα κινδυνεέυει η εργασία 60 συμβασιούχων στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα θέματα που προβάλλονται από τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, είπε πως γίνεται αρνητική παρουσίαση, ή αποκρύπτεται, το εύρος των λαϊκών κινητοποιήσεων, που αυτή την εποχή εξελίσσονται από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα, και ζήτησε τη διαμόρφωση μιας άλλης στρατηγικής που θα στηρίζεται στο άξιο δυναμικό της ΕΡΤ και θα ξεφεύγει από τον πειρασμό της κομματικής χειραγώγησης.