ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» Σαμαρά σε υπουργούς μέσω… ΕΣΠΑ

«Καμπανάκι» Σαμαρά σε υπουργούς μέσω… ΕΣΠΑ

Συνεδριάζει στις 14:00 το μεσημέρι το υπουργικό Συμβούλιο -«Να μην μείνει ούτε ένα κοινοτικό πρόγραμμα που να μην απορροφηθεί» αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός

Συνεδριάζει στις 14.00 το υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση του συγκεκριμένου προγραμματισμού.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να τραβήξει… αυτιά σε ορισμένους υπουργούς που δεν παράγουν έργο, ενώ θεωρείτε δεδομένο πως θα ζητήσει από όλους να πατήσουν «γκάζι» ώστε να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Ο κ. Σαμαράςθα επισημάνει στους υπουργούς του πως δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα κοινοτικό πρόγραμμα που να μην απορροφηθεί, ενώ θα περιμένει το αμέσως επόμενο διάστημα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τα κυβερνητικά στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτούν το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγηση αναμένεται να αναφερθεί στην κατάσταση της οικονομίας τονίζοντας πως η επανεκκίνηση της περνάει μέσα από την Ανάπτυξη. Παράλληλα θα τονίσει την αναγκαιότητα της προώθησης των διορθωτικών αλλαγών και θα επισημάνει την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται αυτή την στιγμή η χώρα μας καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς θα κάνει τον μέχρι στιγμής απολογισμό για το τί έχει πετύχει η χώρα αλλά θα επισημάνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Τα 16,3 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας μέχρι το 2020 από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ που έχουν απομείνει έως το 2013 αναμένεται να δώσουν μια σημαντική ανάσα στην αγορά.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών, στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 - 2020 και να υπάρξει έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα.

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς φαίνεται πως το καλό κλίμα των δύο προηγούμενων μηνών δίνει τη θέση του και πάλι στην αβεβαιότητα. Παράλληλα οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης από την Ευρώπη έχουν σταματήσει τις θετικές δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας και δειλά δειλά αρχίζουν και πάλι να ζητούν νέα μέτρα.