ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ:Η τρικομματική καθιστά το λαό υπεύθυνο για την προστασία των δασών

ΚΚΕ:Η τρικομματική καθιστά το λαό υπεύθυνο για την προστασία των δασών

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, διά του πρωθυπουργού έσπευσε προκαταβολικά να καταστήσει το λαό υπεύθυνο για την προστασία των δασών και προκλητικά τη συσχετίζει με την τουριστική περίοδο, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών στον τουριστικό κλάδο. Είναι θράσος η κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για την προστασία των δασών στο λαό αποποιούμενη τις δικές της τεράστιες ευθύνες στον τομέα της πυροπροστασίας» αναφέρει ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ.

«Το έδαφος πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί τα πιο εγκληματικά σχέδια σε βάρος των δασών είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων, την οποία εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνοντας αυτή την πολιτική με αφορμή και την καπιταλιστική κρίση» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για πολιτική που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ σημειώνεται επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών και προστίθεται ότι αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ο νόμος για την επιτάχυνση των «στρατηγικών επενδύσεων».

«Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι θα είναι αμείλικτος, αν διαπιστώσει αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 διαθέτει για την πυροπροστασία το ποσό των 5.162.000 ευρώ μειωμένο πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 23.000.000 ευρώ» τονίζει η ανακοίνωση της ΚΟΑ. Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αττικής να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:

-«Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

-Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.

-Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.

-Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από επίδοξους καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.

-Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Αττικής συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων.

-Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.

-Να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες των πυρκαγιών, οι καταβολές προς τους οποίους καρκινοβατούν επί σειρά ετών».