ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόλογος έναντι των εταίρων του ο Σαμαράς για την ΕΡΤ

Υπόλογος έναντι των εταίρων του ο Σαμαράς για την ΕΡΤ

Εγκλωβισμένος ο πρωθυπουργός στην ανυποχώρητη στάση του

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Οι ατυχείς χειρισμοί στην υπόθεση της ΕΡΤ ήταν αρκετοί για να καταρρεύσει το "successstory" στο οποίο φιλοδοξούσε να στηρίξει την πολιτική κυριαρχία του ο πρωθυπουργός. Η επικείμενη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους αναμένεται να εξελιχθεί σε ισχυρή δοκιμασία για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, από την οποία θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση αλλά θα κριθεί και το μέλλον της...

Σε καθεστώς πολιτικού αποκλεισμού βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξ αιτίας της στάσεως που τηρεί στην υπόθεση της ΕΡΤ. «Αν κάνει πίσω σ' αυτήν την περίπτωση, θα αντιμετωπίσει ανάλογες αντιδράσεις σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις όπως η ΔΕΗ» σχολίαζε παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δικαιολογώντας τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ανοίγοντας το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα θέμα, ακόμα πιο σοβαρό. Οι ατυχέστατοι χειρισμοί που έχουν γίνει ως τώρα δείχνουν τα ανυπέρβλητα εσωτερικά προβλήματα συντονισμού στην τρικομματική κυβέρνηση.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και την απόσυρση του ρωσικού ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, η τακτική της αιφνιδιαστικής διακοπής λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με ευθύνη του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, τον εκθέτει έναντι των κυβερνητικών εταίρων του. «Ύστερα απ' όσα έχουν συμβεί από την Τρίτη, όσο θα τον πιέζουν, τόσο πίσω θα κάνει ενώ η απειλή των εκλογών δεν εναπόκειται πλέον στην ευχέρειά του», τονίζει πολιτικός παρατηρητής.

Τι γνώριζε ο κ. Βενιζέλος

Η ίδια πηγή συμπληρώνει μάλιστα ότι σε πολιτικό επίπεδο, οι ευθύνες του κ. Σαμαρά είναι ίδιες μ' αυτές που έχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μπορεί να αντιδρά κατόπιν εορτής αλλά είναι εκείνος που υπέγραψε τον σχετικό νόμο 4002/11 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 180 της 22ας Αυγούστου 2011. Εκείνος που αιφνιδιάστηκε περισσότερο απ' όλους κι έχει κάθε λόγο να αντιδρά είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης και γι' αυτό τηρεί την πιο σκληρή στάση.

Μετά τις διαρροές που έγιναν από την προεδρία της Δημοκρατίας (και παρά τις επεξηγήσεις που έδιναν συνεργάτες του πρωθυπουργού για την «πρόταση τριών σημείων») φαίνεται πως η κοινή γνώμη χρεώνει στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του αυταρχισμό επειδή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου υποχρέωσαν τον ύπατο πολιτειακό άρχοντα να καταργήσει την ΕΡΤ. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια ακόμα συνέχεια της διεθνούς διαπόμπευσης της Ελλάδας που γίνεται από κακούς χειρισμούς και υπολογισμούς.

Προβληματισμένοι οι Αμερικανοί

Εκτός από το γεγονός ότι ο ρωσικός παράγοντας ουσιαστικώς «άδειασε» την κυβέρνηση Σαμαρά τη Δευτέρα, Αμερικανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι μιλούσαν περί «κατάρρευσης του 'success story' επί του οποίου κομπορρημονούσε η Αθήνα» το βράδυ της Παρασκευής. Όπως άρχισε στραβά η εβδομάδα, έτσι -κι ακόμα χειρότερα- έκλεισε.

Μόνο που οι Αμερικανοί είναι λίγο πιο σκληροί σε εκτιμήσεις και προβλέψεις. Από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εξαρτάται αν θα υπάρξουν αναταραχές στη χώρα ή όχι, λένε και δεν αποκλείουν νέα περίοδο ρευστότητας. Η επιλογή της πιο ακατάλληλης στιγμής για να σιγήσει η ΕΡΤ απειλεί την κυβέρνηση με παράταση της κρίσης τουλάχιστον για ένα χρόνο εξαιτίας της ρευστότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Όσον αφορά στον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης, αν παραβλέψει κανείς τις εικονικές συζητήσεις καφενείου στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και την παρέλαση troll, διαπιστώνεται εξαιρετικώς ατυχής τακτική σε τρία επίπεδα.

Πολιτικοί παρατηρητές εξηγούν ότι:

1. Η συγκυρία είναι αρνητική για την κυβέρνηση αφού η ΕΣΗΕΑ είναι σε διαδικασία εκλογών, οπότε το θέμα θα τύγχανε προεκλογικής εκμεταλλεύσεως στα χέρια κομματικών παρατάξεων. Ήταν φυσικό επόμενο να κηρυχθεί παρατεταμένη απεργία ενώ όσοι θα υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζουν το φάσμα της αδιαφορίας και της κατακραυγής.

2. Οι εφημερίδες έκλεισαν, ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί μπορεί να μην μεταδίδουν ειδήσεις αλλά εξακολουθούν να μοιράζονται τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Αν αναλογιστεί μάλιστα ποιοι μοιράζονται την «πίτα» διαφημίσεων που προορίζονταν για την ΕΡΤ μπορεί να βγάλει διάφορά συμπεράσματα.

3. Με τη σιγή της ΕΡΤ, η κυβέρνηση απώλεσε το μοναδικό μέσο προώθησης των θέσεων και των απόψεών της επί όλων των πτυχών του κυβερνητικού έργου εντός της επικρατείας και διεθνώς. Τέτοια αστοχία πιθανώς να αποτελέσει παγκόσμια μελέτη περίπτωσης με πολλές προεκτάσεις για τους λόγους, τις αιτιάσεις και τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν σ' αυτήν την τραγελαφική κατάσταση.

Το σίγουρο είναι ότι οι αντοχές των κυβερνητικών εταίρων θα δοκιμαστούν στη συνάντηση της Δευτέρας, με τον πρωθυπουργό στο ρόλο του αδύναμου. Άλλωστε η δημοσκοπική καθίζηση που υφίσταται η Νέα Δημοκρατία από τους χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΤ, καθιστά τον κ. Σαμαρά πολιτικώς ασθενέστερο έναντι του κ. Βενιζέλου (που θα βρει ευκαιρία να εκτονώσει την πολιτική βουλιμία του), αλλά και του κ. Κουβέλη!

Διαβάστε ακόμα: