ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κοινή γλώσσα» Σαμαρά - Βενιζέλου απέναντι στην τρόικα

«Κοινή γλώσσα» Σαμαρά - Βενιζέλου απέναντι στην τρόικα

-Τι θα πουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου.

-Στην ατζέντα εκλογές, υποβρύχια και προγραμματική συμφωνία

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παραμερίζοντας τις αυτονόητες διαφορές τους, συναντώνται σήμερα σε μια πρσοπάθεια να βρουν "κοινή γλώσσα" απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν τετ-α-τετ στο περιθώριο της “κρίσης εμπιστοσύνης” με την τρόικα, λόγω της απαίτησης των δανειστών για την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά ακόμη και να συζητήσει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα θέσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός -σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- θα επιδιώξει να περάσει την ελληνική άποψη στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ήδη από τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο κ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα των προθέσεων του. «Τα κάναμε όλα, τώρα οι δανειστές μας πρέπει να ανταποκριθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις ζυμώσεις για συμμαχία με την Ιταλία αλλά και άλλων χωρών του Νότου.

Η Αθήνα επιμένει σε τρία σημεία: Απαλλαγή από το μνημόνιο, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, ρύθμιση χρέους άμεσα. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο έχει κλειδώσει και θα έχει επιβεβαιωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Επιχείρημα της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται μετά από σκληρές θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, που έχει φτάσει πια στα όρια της και δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα.

Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν στην αλλαγή στάσης απέναντι στους δανειστές και το μόνο που μένει είναι να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα τεθούν οι «κόκκινες γραμμές».

Εκλογές, υποβρύχια και προγραμματική συμφωνία

Στην σύσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα καθοριστεί και από τη νέα γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, δηλαδή θα επιβεβαιώνει τη βούληση για αποφυγή οριζόντιων μέτρων, δημοσιονομική ισορροπία και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα αναφέρεται στην πολιτική σταθερότητα, στον ορίζοντα τετραετίας που επιμένει να δηλώνει ότι έχει η κυβέρνηση και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αναφορά θα γίνεται επίσης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ανάληψη δράσεων για την κοινωνική συνοχή, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν όμως να λύσουν και σειρά εσωτερικών θεμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί το θέμα των υποβρυχίων καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει με το αίτημα σύστασης εξεταστικής, το θέμα των εκλογών και οι χειρισμοί υπουργών σε ορισμένα θέματα, με τον Ευ. Βενιζέλο να έχει βάλει στο στόχο τον Γ. Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τις «κόκκινες γραμμές»

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται ενόψει τρόικας

Η κυβέρνηση πετάει στην τρόικα το «χαρτί» των εκλογών

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα - Ορατό το ενδεχόμενο εκλογών

Τελειώνουν την κυβέρνηση οι Γερμανοί

Κατσαφάδος: Δεν θα ψηφίσω οριζόντια μέτρα

Αντεπίθεση κατά της τρόικας σχεδιάζει το Μαξίμου

Αφόρητες πιέσεις στον Σαμαρά να αποκλείσει τα σενάρια!

Υπουργοί και βουλευτές στήνουν στο… απόσπασμα την τρόικα!