ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά – Στο νησί και ο Τσίπρας

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά – Στο νησί και ο Τσίπρας

-Συντονισμός των ενεργειών και αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων

-Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξελίξεις στην Κεφαλονιά μετά το χτύπημα του εγκέλαδου θα βρεθούν στο επίκεντρο της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι υπουργοί παρουσία του κ. Σαμαρά θα κάνουν μια αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων, αλλά και θα μιλήσουν για τον περαιτέρω συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δέσμη μέτρων για του σεισμόπληκτους

Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

  • η καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης,
  • η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και
  • η δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Επίσης, ξεκινούν άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.

Στην Κεφαλονιά και ο Τσίπρας

Την Κεφαλονιά θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να δει και ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας, θα φτάσει αύριο στις 2 το μεσημέρι στην Κεφαλονιά, όπου θα τον υποδεχτούν οι βουλευτές του κόμματός του, Σοφία Σακοράφα, Θεανώ Φωτίου και Αφροδίτη Θεοπευτάτου, καθώς και ο υποψήφιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Θεοτοκάτος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κεφαλονιά την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας

Αγωνία στην Κεφαλονιά: Στους δρόμους οι κάτοικοι

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Δύο πλοία του Ναυτικού στην Κεφαλλονιά