ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με στρατηγική δεύτερου γύρου, ο Αντώνης Σαμαράς έναντι των ανταρτών

Με στρατηγική δεύτερου γύρου, ο Αντώνης Σαμαράς έναντι των ανταρτών

Τακτική «αποκήρυξης» χωρίς ακρότητες ακολουθεί ο πρωθυπουργός για τους αντάρτες.Σκληρή γραμμή στήριξης των επίσημων υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταννοώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες στις κάλπες του Μαϊου.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη την Τετάρτη στον Πειραιά παρέχοντας ηχηρή στήριξη στον Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος και αμφισβητείται από το οργανωμένο κομμάτι του Ολυμπιακού, ενώ σήμερα συναντήθηκε διαδοχικά με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο αλλά και με τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας της Ν.Δ., με αντικείμενο τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο κ. Σαμαράς, που το τελευταίο διάστημα διαχειρίζεται ο ίδιος τις αυτοδιοικητικές εκκρεμότητες, αναμένεται να εντείνει τις παρεμβάσεις ενίσχυσης των υποψηφίων του κόμματος καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και οι, συχνά, "αναιμικές" υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ παρέχουν, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, την ευκαιρία στη Ν.Δ. να κερδίσει μία μάχη ουσίας και εντυπώσεων τον προσεχή Μάιο.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι υποψήφιοί τους, ακόμη και εκεί που αντιμετωπίζουν αντάρτικα, θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι τελευταίες μετρήσεις, τις οποίες μάλιστα επικαλέστηκε δημοσίως ο κ. Μιχαλολιάκος, τον φέρουν να συγκεντρώνει στον Α' γύρο ποσοστό κοντά στο 40% με τον, δεύτερο, Θ. Δρίτσα κάτω από το 20%.

Στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται ότι η κινητοποίηση των βουλευτών και των μηχανισμών τους αλλά και η οριστικοποίηση των αντιπεριφερειαρχών (σ.σ. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης Σαμαρά με τους βουλευτές της περιοχής) θα δώσει πόντους στην υποψηφιότητα Ιωαννίδη και εν τέλει θα υπερκεράσει την άτυπη συμμαχία μεταξύ του Απ. Τζιτζικώστα και του Γ. Μπουτάρη.

Στην Αθήνα, πάλι, έχει υπάρξει κεντρική κινητοποίηση για την ενίσχυση του μηχανισμού υποστήριξης του Άρη Σπηλιωτόπουλου και εκτιμάται ότι θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. που θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Το παράδοξο, ίσως, είναι ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος φέρεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις εάν στον Β' γύρο βρει απέναντί του κάποιων εκ των Σακελλαρίδη – Κασιδιάρη από ό,τι αν απέναντί του έχει τον νυν Δήμαρχο Γ. Καμίνη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που το σύνολο του (εναπομείναντος) κομματικού μηχανισμού κινητοποιείται για τη στήριξη των "γαλάζιων" υποψηφίων, προκαλεί αίσθηση η... διακριτική αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι αντάρτες. Πλην της περίπτωσης Τζιτζικώστα, ο οποίος και δέχεται σφοδρά πυρά, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις – με πρώτη αυτή του κ. Νικ. Κακλαμάνη – τηρούνται χαμηλοί τόνοι. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα.

Η τακτική αυτή της "αποκήρυξης" μεν χωρίς ακρότητες (διαγραφές κλπ) δε, δεν σχετίζεται μόνον με την πολιτική πραγματικότητα ότι δηλαδή ο κ. Σαμαράς δεν έχει πρακτικά περιθώρια διαγραφής του κ. Κακλαμάνη καθώς η κυβέρνηση έχει οριακή μόνον πλειοψηφία στη Βουλή. Η τακτική των χαμηλών τόνων, που εφαρμόζεται και σε πόλεις με πολλές γαλάζιες υποψηφιότητες, έχει ως στόχο αφενός τον β' γύρο των εκλογών – όπου και θα ζητηθεί η συστράτευση όλων των δυνάμενων για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών – αφετέρου δε την "επόμενη ημέρα" μετά τις εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς καλείται, αμέσως μετά, να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα του ελληνικού χρέους αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, κάτι που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει πολιτικές και, μάλιστα, εκλογικές εξελίξεις. Και σε εκείνη τη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός θέλει να μην έχουν κοπεί οι γέφυρες όχι μόνον με τους "αντάρτες" του κόμματος αλλά και με τις οργανώσεις της κεντροδεξιάς. Αμφότεροι, άλλωστε, μπορούν να αποτελέσουν αποδέκτες του προσκλητηρίου ενότητας της κεντροδεξιάς, που θεωρείται βέβαιο ότι θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Σαμαρά-Σπηλιωτόπουλου με αφορμή τις δημοτικές εκλογές

Στον Πειραιά ο Α. Σαμαράς – Συνάντηση με τον Β. Μιχαλολιάκο

Ο Πειραιάς στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Μιχαλολιάκου (pics+vid)