ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεκτή ομόφωνα η τροπολογία για τον Ρωμανό

Δεκτή ομόφωνα η τροπολογία για τον Ρωμανό

Δεκτή - και μάλιστα ομόφωνα - έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Είχε προηγηθεί ρύθμιση στη διάταξη, μέσω αλλαγής στην τροπολογία που αφορά το «βραχιολάκι», την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η αλλαγή της διάταξης περιλαμβάνει, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου, όλους τους κρατούμενους φοιτητές και όχι μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή την υπόθεση Ρωμανού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η λύση που δόθηκε είναι "λύση σύμφυτη με το ισχύον ελληνικό δικονομικό σύστημα και περιλαμβάνει και συγκερασμό περιπτώσεων, σχετικά με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, πριν και μετά".

Η τροπολογία εξασφαλίζει στους φοιτητές και σπουδαστές το δικαίωμα να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον εκείνοι έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα εξετάζονται οι περιπτώσεις για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις πριν και μετά τη φυλάκισή τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει χθες, Τρίτη (09/12/2014).

«Αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και θα καλέσουμε το Νίκο Ρωμανό να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας και να μην χαρίσει τη ζωή του. Είναι μια τεράστια νίκη αυτή του Νίκου Ρωμανού και πάνω από όλα είναι της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για μια πολύ καθαρή τροπολογία που κάμπτει όλους τους περιορισμούς και καλύπτει και την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, καθώς και άλλων φοιτητών κρατουμένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το κόμμα του, ώστε όπως είπε, να δοθεί άμεσο και απτό αποτέλεσμα και να σταλεί από όλους το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Μαρίνος Ουζουνίδης, μίλησε για ένα καλό τέλος, μετά από μια δύσκολη συζήτηση.

«Η Βουλή έδειξε θεσμική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει σύγκλιση και παρά τις διαφορές μας λύθηκε υπέρ της ζωής το θέμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης.

Για σοβαρή προσπάθεια που έγινε και είχε αποτέλεσμα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και η Ραχήλ Μακρή που μίλησε για λύση του προβλήματος προς τη θετική κατεύθυνση.

Ξεκινά η σίτιση του Νίκου Ρωμανού

Ξεκινά - άμεσα - η σίτιση του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του onmed.gr, από την διοίκηση του νοσοκομείου "Γεννηματάς".

Η πληροφορία αυτή γίνεται γνωστή μετά τη μακρά σύσκεψη που είχε σήμερα, Τετάρτη (10/12/2014) ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Τσάμης, με τους θεράποντες γιατρούς και τον πατέρα του Νίκου Ρωμανού.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της σίτισης δεν είναι απλή και θα είναι αρκετά χρονοβόρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Ρωμανός, θα λαμβάνει τέσσερις κουταλιές φαγητό κάθε 20 λεπτά, ώσπου να ισορροπήσει και πάλι ο οργανισμός του, καθώς είναι αρκετά εξουθενωμένος, μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας.

Σχετικές ειδήσεις