ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νίκη Τσίπρα, οι μεταρρυθμίσεις και η χρηματοδότηση

Η νίκη Τσίπρα, οι μεταρρυθμίσεις και η χρηματοδότηση

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε πραγματικά τέλος στο πρόγραμμα άγριας λιτότητας, στην καταστροφική εσωτερική υποτίμηση, στο ολοκαύτωμα της μείωσης του ΑΕΠ μιας χώρας που έφτασε το 25% και παρόμοιό του συναντάται μόνο σε χώρες που βγαίνουν από πόλεμο.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να πείσει τους εταίρους - δανειστές ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει δικό της πρόγραμμα και δεν θα υπηρετήσει με εθελοδουλία τα προγράμματα που έστελναν τα τεχνικά κλιμάκια.

Στη Σύνοδο Κορυφής και την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Με την πολιτική διαπραγμάτευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, "ξαναβάζουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους". Η επιβεβαίωση της συμφωνίας σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου κι ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να να λάβει υφεσιακά μέτρα όπως αυτά που περιλαμβάνονταν στο περιβόητο email Χαρδούβελη-Σαμαρά και πρόβλεπαν νέες περικοπές συντάξεων και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αντιθέτως μετά την - πολιτική - συμφωνία της Πέμπτης στο επίκεντρο θα βρεθούν και θα διευρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, οι μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε προ εικοσαημέρου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως είπε στη Βουλή, απαντώντας στην "τρόικα εσωτερικού" που ...ανησυχούσε για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης «η καθυστέρηση δεν οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε», αλλά στο ότι «κάποιοι θέλησαν να ανατρέψουν τη λογική της και να επιστρέψουν στην πέμπτη αναθεώρηση». «Αυτό που επιτύχαμε με αίμα και τεράστια προσπάθεια και οργάνωση, είναι το δικαίωμα να είμαστε ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

«Περιμένουμε ακόμα από τα τεχνικά κλιμάκια τι στοιχεία θέλουν. Είναι εδώ πολλές ημέρες. Γιατί υπάρχει νομίζετε καθυστέρηση;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι «ένα στόχο έχουμε, να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία, διότι αναδεικνύει το δικαίωμα του ελληνικού κοινοβουλίου να νομοθετεί».

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει και θα υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ανάγκη η οικονομία. Και ταυτόχρονα - σταδιακά - θα θέτει σε εφαρμογή όλο το προεκλογικό της πρόγραμμα, σε πείσμα του κατασκευασμένου δίπολου "βράχια ή κωλοτούμπα"...Τα μέτρα για την Ανθρωπιστική Κρίση ψηφίστηκαν με πρωτοφανή κοινοβουλευτική αποδοχή, το ίδιο χθες βράδυ και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Θα ακολουθήσει η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια, και στις αρχές Απριλίου θα επανέλθει νομοθετικά ο κατώτατος μισθός και οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.

Τι απομένει; Ενόσω η Αθήνα θα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφώνησε με τους εταίρους, και οι οποίες, ως εκ της φύσεώς τους, δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να συνεχιστεί η προβλεπόμενη από το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση δεν είχε πει ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά ότι ήθελε αυτή να καθοριστεί στη βάση συμφωνίας για το χρέος. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος, είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχιστεί η προηγούμενη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει η συμφωνία της Πέμπτης...

Σχετικές ειδήσεις