ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασιμάτης: Αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο – Θίχτηκε ο Λοβέρδος!

Κασιμάτης:  Αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο – Θίχτηκε ο Λοβέρδος!

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο, ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, υποστηρίζοντας ότι έγινε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος.

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδος στα μνημόνια, ο κ. Κασιμάτης, έδωσε έμφαση στη νομιμότητα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας άκυρα και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών αν θα πρέπει και η επικείμενη συμφωνία να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τη Βουλή, ο κ. Κασιμάτης απάντησε χαρακτηριστικά:

«Για να είναι έγκυρη και νόμιμη θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 36 του συντάγματος, ενώ αν προβλέπει αρμοδιότητες ελέγχου από τους δανειστές θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή πάνω από 180 βουλευτές».

«Από τη στιγμή που ένα μνημόνιο υπογράφεται, είναι διεθνής σύμβαση. Οι συμβάσεις είναι άκυρες όταν δεν εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το κοινοβούλιο. Και μάλιστα αφού οι προηγούμενες συμβάσεις παρέδιδαν και κυριαρχικά δικαιώματα έπρεπε να κυρωθούν με τα 2/3 της βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Κασιμάτης.

Ο κ. Κασιμάτης επέμεινε ότι «υπάρχει στο μνημόνιο ρητή παραίτηση δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας», τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχε υπογραφεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο κ. Κασιμάτης μίλησε επίσης για αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και για έλλειμμα ενημέρωσης που υπήρχε σε ό,τι αφορούσε τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν έγινε ενημέρωση γιατί δανειστήκαμε από το ΔΝΤ και όχι από τις αγορές. Δεν ήξερε κανείς για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Την ίδια εποχή υπήρξε ένα συνονθύλευμα αντιφατικών δηλώσεων», ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι παραπλανητικά χαρακτήρισαν τη δανειακή σύμβαση ως πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ ήταν οικονομικής πολιτικής».

Οι αναφορές μάλιστα του κ. Κασιμάτη ότι υπήρχε δόλος και ότι «δεν υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία ακόμα και με το πιστόλι στο κρόταφο», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

«Είστε ο πρώτος που μιλάτε για εσχάτη προδοσία. Διαπράττει και ο κ. Τσίπρας το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που ζητάει χρήματα;» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Κασιμάτης απάντησε ότι δεν ξέρει τη συμφωνία και θα περιμένει πρώτα να τη δει, προσθέτοντας ότι «η παράνομη υπογραφή, δεν έχει σχέση με τα λεφτά αλλά με την παραχώρηση της κυριαρχίας ενός κράτους».

Ο κ Λοβέρδος τον κατηγόρησε, τέλος, ότι μεροληπτεί και ότι κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Λίγο αργότερα, δε, ο κ. Λοβέρδος έσπευσε να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:


«Η σημερινή παρουσία του κ. Κασιμάτη στην εξεταστική επιτροπή ήταν αποκαλυπτική!

Καταρχάς, με βάση όσα είπε, ο κ. Κασιμάτης θεωρεί πως και ο κ. Βαρουφάκης (και η παρούσα Κυβέρνηση) είναι αξιογέλαστοι και απολογούμενοι, αφού και αυτοί υπέγραψαν την παράταση μιας «παράνομης και άκυρης» συμφωνίας. Αγνοεί τη νομική μορφή του EFSF γι' αυτό και παραπέμπει στα άρθρα 28 και 36 του Συντάγματος που δεν έχουν όμως καμία σχέση με την περίπτωση!

Ο κ. Κασιμάτης αν και θεωρεί ότι η χρηματοδότηση της χώρας είναι συνολικά αντισυνταγματική, υποστήριξε πως αν δεν δοθούν άλλα χρήματα από το μηχανισμό οι εταίροι μας θα πρέπει να κατηγορηθούν για παρανομία, βάση αυτής της ίδιας συμφωνίας!

Ομολόγησε πως δεν έχει μελετήσει καμία σύμβαση άλλη χώρας που μπήκε στο μηχανισμό, ούτε αντίστοιχες συμβάσεις χωρών με το ΔΝΤ, αλλά παρολ' αυτά θεωρεί της Ελλάδας την χειρότερη!

Τέλος, ενώ υποστηρίζει συνεχώς πως μόνο τα αρμόδια δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν για τυχόν ευθύνες στο τρόπο διαχειρίσεις της κρίσης, την ίδια στιγμή αγνοεί επιδεικτικά σειρά αποφάσεων των ίδιων κατά την περασμένη περίοδο και μας παραπέμπει στον...εαυτό του.

Ο κ. Κασιμάτης σήμερα αποκάλυψε πως οι συκοφαντίες και τα ψέματα που επί πέντε χρόνια δηλητηρίαζαν την ελληνική κοινωνία διχάζοντάς την δεν ήταν παρά απλά, ατεκμηρίωτα παραμύθια».

Σχετικές ειδήσεις