ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνου: Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Θάνου: Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Μήνυμα προς όσους «φωνάζουν» εναντίον της Ελλάδας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα της έκρηξης των προσφυγικών ροών, έστειλε την Κυριακή (13/9) η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, από τη Μυτιλήνη την οποία επισκέπτεται.

«Σε όσους, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής», τόνισε η κ. Θάνου, κατά την ομιλία της, ανοίγοντας προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μυτιλήνη που γίνεται παρουσία και εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστίας.

«Συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να εξάρω την εξαιρετική, άοκνη και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας στις ελληνικές θάλασσες και ακτές», πρόσθεσε η κ. Θάνου και συνέχισε: «κατά την άποψή μας όλα τα κράτη οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η λύση είναι να καταβάλουμε όλοι μαζί, κάθε δυνατή προσπάθεια- ώστε να σταματήσουν τα αίτια που προκαλούν το μεγάλο αυτό προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα και παράλληλα, για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη, να το διαχειριστούμε, επίσης όλοι μαζί, αφού όπως προείπα είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές. 'Αποψη που αναγνωρίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη όπως προκύπτει από τις επαφές μας με την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού».

«Η Ελλάδα, διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα: Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το οποίο διογκώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα, που συνέπεσε με την θητεία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης», ανέφερε κατά την εισήγησή της η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ούτε στιγμή να αγνοεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας που οφείλουμε σε συνανθρώπους μας εξαναγκαζόμενους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 15/9 θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης είσπραξης των πρώτης δόσης των 33 εκατ. από κοινοτικά κονδύλια καθώς και τη δημιουργία δύο ακόμη χώρων φιλοξενίας.

Η σύσκεψη της οποίας προΐσταται η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, συγκαλείται με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστίας αλλά και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - ΕΛΑΚΤ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σχετικές ειδήσεις