ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης

Μουζάλας: Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης

Με το μήνυμα «Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε», ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσκάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στη μέγιστη δυνατή συνεργασία για το προσφυγικό ζήτημα - Ποια η πρότασή του γιαμετεγκατάσταση.

Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα, μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, σήμερα η επιτυχία είναι ότι η Ευρώπη αναγνώρισε το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό: «είναι η προσφυγιά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για την Ευρώπη, που συμβαίνει στην Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να θεραπεύσει τις παρενέργειες αυτού του προβλήματος», ενώ έκανε λόγο για μεγάλη αλλαγή σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη ενέκρινε 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης, συμφωνώντας να προσφέρει οικονομική, τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πρόταση για τη μετεγκατάσταση

Μια ακόμη σημαντική πρόταση, την οποία -όπως ενημέρωσε το Σώμα ο αρμόδιος υπουργός- η κυβέρνηση προσπαθεί να «περάσει», είναι η μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες. Αντί δηλαδή οι πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα, ή στην Ιταλία, ή στη Σερβία και από κει να φεύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ευρώπη να πηγαίνει στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο, που είναι τα πρώτα στρατόπεδα των προσφύγων, να επιλέγει από εκεί τους πρόσφυγες, να τους πιστοποιεί και να γίνεται μετεγκατάσταση, εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Επισημαίνοντας τα θετικά της πρότασης αυτής, ανέφερε ότι «κάτι τέτοιο δημιουργεί, καταρχάς ασφάλεια στους πρόσφυγες - δεν περνούν το Αιγαίο, δεν διασχίζουν κάμπους και βουνά - καταργεί τους δουλέμπορους, δημιουργεί λιγότερη πίεση στα κράτη της Ευρώπης που είναι στα σύνορα και πιθανότατα είναι και οικονομικότερη».

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε πως η συνεργασία με τη Frontex κι άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς πηγαίνει καλά, όμως στις υποχρεώσεις μας για τα «hot spots» (το μέρος όπου πιστοποιείται ο πρόσφυγας και από κει και πέρα προχωρεί η μετεγκατάσταση) «είμαστε πίσω».

«Αιφνιδιαστήκαμε. Προχωράμε όμως ολοταχώς. Θα το πούμε στην Ευρώπη, και τώρα στο Λουξεμβούργο θα πούμε πως σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα «hot spots». Εξήγησε δε πως «αναλάβαμε τη δέσμευση για 8.000-10.000 θέσεις κι επίσης καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά οι θέσεις που θα δημιουργούμε θα είναι ανάλογα με την μετεγκατάσταση». «Δηλαδή παίρνεις πρόσφυγες φτιάχνω θέσεις φιλοξενίας» διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την πρόθεση για στενή συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, στα οποία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση επικοινωνίας, καλώντας τα να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτό που προτείνουν άλλα κράτη, με σκυλιά, φύλακες και δακρυγόνα και με κρατούμενους πρόσφυγες που χτίζουν τείχη. «Εναπόκειται σε σας πού θα ενταχθείτε και οι η είναι εύκολη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε» είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, αφού είπε πως το 85% των ροών είναι πρόσφυγες (65% από τη Συρία, 15% από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία), τόνισε πως, όταν μιλά κανείς για το προσφυγικό δεν υπάρχουν πολλές απόψεις, νομικά και ηθικά υπάρχει μόνο μία άποψη: Η Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι οι πρόσφυγες δεν απωθούνται, αλλά ανοίγεται ανθρωπιστικός διάδρομος γι αυτό. Το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κεκτημένο, που λέει ότι στους πρόσφυγες οφείλουμε υποδοχή. Και ο εθνικός νόμος: «αυτό που από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε -επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα ερμηνείας- να είμαστε συνεργατικοί και να μην μπλέξουμε σε παιχνίδι ευθυνών». «Η Ευρώπη αλλάζει κάτω από την πίεση του προβλήματος, από μία Ευρώπη-φρούριο πριν από δύο χρόνια προσπαθεί να μεταβληθεί σε μία Ευρώπη υποδοχής» κατέληξε.

«Δεν υπήρξε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στη Μυτιλήνη, για την επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν»

«Δεν υπήρξε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στη Μυτιλήνη, για την επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν» υποστήριξε στο μεταξύ στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια. Γιατί εγώ έχω μπροστά μου τα στοιχεία όλα της επίσκεψης του καγκελάριου. Έφυγαν από τη Μυτιλήνη Κυριακή και Δευτέρα 8.000 (άτομα). Την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα έφυγαν 7.000 από τη Μυτιλήνη. Κάθε μέρα όμως γίνεται αυτό…. Τα βαπόρια πάνε κάθε φορά από δύο έως τέσσερα.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αποφορτίζεται ο τόπος από ένα βάρος που δεν μπορεί ν' αντέξει».

Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, σημειώνοντας πως «δεν μπορείς να τους εμποδίσεις, δεν μπορείς να βυθίζεις τις βάρκες τους, δεν νομίζω εξάλλου ότι προτείνει κανείς αυτό. Θέλω να πω ότι όχι μόνο δεν μπορείς, αλλά επειδή δεν είναι και μετανάστες, είναι πρόσφυγες, είσαι και υποχρεωμένος νομικά να τους ανοίγεις δρόμο. Αλλά εμείς μένουμε σε αυτό, τι να κάνουμε; Να βυθίζουμε βάρκες; Εμάς η περηφάνια μας είναι ότι το Λιμενικό έχει σώσει 72.000 πρόσφυγες».

Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά και στην Αθήνα, κατέληξε: «Δεν έρχονται κάθε μέρα από εδώ και στο εξής. Έρχονται κάθε μέρα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Ο μέσος όρος είναι ίδιος. Μυτιλήνη-Αθήνα, κι από εκεί και πέρα, η προσφυγιά βρίσκει τους δικούς της δρόμους και πηγαίνουνε προφανώς προς τον βορρά… Αδειάζουμε επίσης, όπως αδειάζουμε τη Μυτιλήνη, δεν θα αφήσουμε να καταληφθούν οι πλατείες, δηλαδή να επιβαρυνθεί τραγικά και η ζωή των κατοίκων εδώ. Ψάχνουμε συνέχεια τρόπους να βρούμε, όσο υπάρχει ροή, και τα καταφέρνουμε».

Σχετικές ειδήσεις