ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Είχα ηθική υποχρέωση να ηχογραφώ τα Eurogroup

Βαρουφάκης: Είχα ηθική υποχρέωση να ηχογραφώ τα Eurogroup

Για πρώτη φορά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκε δημόσια ότι ηχογραφούσε τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ιδίως κατά τη διάρκεια των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015.

«Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ -όταν κρίνω ότι πρέπει- να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων. Είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ, νομίζω ότι όλοι το κάνουν και αν δεν το κάνουν πράττουν πάρα πολύ άσχημα», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, έδωσε μια εικόνα για το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του πρώτου Eurogroup, στο οποίο ο ίδιος παραβρέθηκε υπό την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

«Το πρώτο Eurogroup κράτησε πάνω από 10 ώρες, ήταν μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση όπου έφτανες στα όρια της σωματικής εξόντωσης. Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι αν πάω στο υπουργικό ή στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το τι είπε ποιος και πότε δεν θυμόμουν. Ζήτησα από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία να μου δώσει τα πρακτικά και συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά», επισήμανε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως «προς το παρόν» δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει το υλικό που έχει ηχογραφήσει, ενώ αποκάλυψε ότι μετά το Eurogoup του Απριλίου στη Ρίγα και τα όσα γράφηκαν στον Τύπο ότι ειπώθηκαν εναντίον του, έδωσε στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πάντως πως δεν γνωρίζει εάν τα άκουσαν.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δεν γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις