ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά τα σύνορα της ανοιχτά σε αδιέξοδες πολιτικές, αλλά κλειστά σε κατατρεγμένους ανθρώπους». Υπήρξαν στιγμές από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο τριήμερο συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς: «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη», που θύμηζαν τον παλιό... αριστερό του εαυτό.

Υπήρξαν και στιγμές, όμως, που αποκάλυψαν μέσα από τα λόγια του, τους εκβιασμούς και τα σκληρά παζάρια των Ευρωπαίων -τόσο σε ότι αφορά στην οικονομική, όσο και στην προσφυγική κρίση. Που αποκάλυψαν, όμως, και την αδυναμία της κυβέρνησης της οποίας ηγείται να είναι πιο αποτελεσματική.

Αν και από τους μέχρι τώρα ομιλητές του συνεδρίου στο Ινστιτούτο Πουλαντζάς, επικρίθηκε έντονα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως ήταν μία θετική συμφωνία μετά το αρνητικό τετελεσμένο με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. «Η πρωτοβουλία αυτή ήταν πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε πως επρόκειτο για «υποχώρηση στον ακροδεξιό λαϊκισμό». Υποστήριξε πως μία τέτοια υποχώρηση «δίνει τροφή και έδαφος σε αυτές τις δυνάμεις».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτή η συμφωνία δεν συνιστά «καταστροφή» κατά πως υποστήριξαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο συνέδριο αυτό, αλλά «μία συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα μιας ενιαίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και έχει ως βάση της μετά από μεγάλη επιμονή και απαίτηση της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών έχει ως βάση της, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο».

Πυρήνας αυτής της συμφωνίας κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι η οργανωμένη επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και η μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Βασικός στόχος της είναι «η κατάργηση των παράτυπων και επικίνδυνων δρόμων των προσφυγικών ροών, η δημιουργία μίας νόμιμης και ασφαλούς οδού».

Αναλογιστείτε, πρότεινε τους παρευρισκόμενους στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας, «που θα βρισκόμασταν εάν δεν καταλήγαμε χθες σε μία συλλογική απόφαση που δεν θα περιελάμβανε συνεργασία με την Τουρκία. Θα είχαμε εγκαταλείψει κάθε λογική διέξοδο… Οι συνέπειες όμως τότε θα ήταν οδυνηρές πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες που θα παρέμεναν - και θα αυξάνονταν ο αριθμός τους - εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα της Ελλάδας και έρμαιο στα χέρια των διακινητών. Οι συνέπειες θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρές για τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα. Θα μετατρέπονταν σε εν δυνάμει αποθήκες ψυχών. Η απόφαση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ' όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους»

Ποιός θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τράμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και «ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Είπε ότι εκείνο που γεμίζει τις δεξαμενές της ακροδεξιάς είναι ο φόβος τον οποίο τροφοδοτεί και καλλιεργεί η απόλυτη παράδοση της διακυβέρνησης στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στις οικονομίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

Επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας, και υπογράμμισε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.
Ανέφερε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το 2015 η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό.

Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού.

«Δεν το ρίξαμε, ελπίζουμε όμως η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην «στροφή στα αριστερά του Εργατικού Κόμματος» στην Βρετανία και στην Ιρλανδία και υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή συνεχίζεται.

Σχετικές ειδήσεις