ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Παιδεία στο τραπέζι της ΝΔ

Η Παιδεία στο τραπέζι της ΝΔ

Συνεχίζεται η διαδικασία Εσωτερικής Διαβούλευσης για την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από οδηγίες του Προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά η ομάδα εργασίας Προγράμματος, υπό τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, εντατικοποίησε τις εργασίες της καταλήγοντας στους βασικούς άξονες πολιτικής στο χώρο της Εκπαίδευσης και της Έρευνας και επισήμανε ότι η επένδυση στην Παιδεία και στην καινοτομία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Η κεντρική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας όπως περιγράφεται από τα αρμόδια στελέχη είναι:

• να επενδύσει στην Εκπαίδευση ως απάντηση στην κρίση,

• να εμπιστευθεί τον Έλληνα δάσκαλο – ερευνητή όλων των βαθμίδων,

• να δώσει ευκαιρίες στην νέα γενιά της πατρίδας μας. ενώ ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

«Όλα είναι θέμα παιδείας».

Η ομάδα εργασίας:
Στοιχειοθέτησε την εκπαιδευτική απορρύθμιση που προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
• Καθόρισε ως κεντρική αντίληψη της εκπαιδευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας την άποψη ότι η Παιδεία είναι το Εθνικό Συγκριτικό μας Πλεονέκτημα.
• Υπογράμμισε τις βασικές παρεμβάσεις, που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
• Επισήμανε την βούληση της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει με εμπιστοσύνη στον Έλληνα εκπαιδευτικό.
• Αποσαφήνισε το θεσμικό πλαίσιο για την Μεταλυκειακή Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κολλέγια, ΙΕΚ κλπ) επιμένοντας στην ποιότητα.
• Συγκρότησε μια καινοτόμο κοινωνική πολιτική ίσων ευκαιριών μέσα από την προώθηση Ψηφιακού Δικτύου Βιβλιοθηκών σε όλη την χώρα.
• Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής για ένα Σύγχρονο Εξωστρεφές Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.
• Προσδιόρισε με σαφήνεια την πολιτική της Δια Βίου Μάθησης και τη σημασία της για την αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική κινητικότητα.

Η Γραμματεία Προγράμματος και ο Τομέας Παιδείας συνεχίζουν την συνεργασία τους για την κατάρτιση ολοκληρωμένων προτάσεων σε τρία ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία: τα Θρησκεύματα, την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, και την Ιδιωτική Εκπαίδευση ενώ συνεχίζεται και η συμπλήρωση του Φακέλου Τεκμηρίωσης που συνοδεύει την προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία από εξειδικευμένες κλαδικές ή θεματικές μελέτες.