ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνηση «αποσυμπίεσης» από τον Αντώνη Σαμαρά

Κίνηση «αποσυμπίεσης» από τον Αντώνη Σαμαρά

«Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στην σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Τι θα έλεγαν σε αυτά που είπα εγώ και συμφωνεί και ο κ. Παπαδήμος; Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;»

Αυτή είναι η δήλωση ικανοποίησης Σαμαρά -σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στη Βουλή- λίγο μετά την κίνηση ματ, να αποστείλει επιστολή στους Ευρωπαίους εταίρους, σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την 6η δόση.

Την ίδια ώρα, από το στρατηγείο της Συγγρού, σημείωναν πως ό,τι ήταν να κάνουν, το έχουν πια κάνει και πως αναμένουν πια την απόφανση του Ευrogroup, της 29ης Νοεμβρίου, σχετικά με τον αν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά

«Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrοup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης», είχε δηλώσει νωρίτερα ανώνυμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, δημιουργώντας την αίσθηση πως οι «σκληροί» της Ευρώπης, είδαν θετικά την κίνηση του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί τελικά, καλό παίχτη στην… ευρωπαϊκή σκακιέρα.

Oι τρεις κινήσεις ματ του Α. Σαμαρά

1. Ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε κατά τις επαφές του του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τη συναίνεση και τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η οικονομική συγκυρία, οι πολιτικές ισορροπίες και κυρίως οι κοινωνικές συνθήκες. Με άλλα λόγια ο κ. Σαμαράς δείχνει πίστη και συνέπεια στην αδιαμφισβήτητη αρχή της Εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας, απαραίτητων προϋποθέσεων για την υπέρβαση από την κρίση.

2. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαιώνει συνέπεια λόγων και πράξεων, αποδεχόμενος μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές δαπανών και σπαταλών από το Δημόσιο. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς δείχνει τόλμη, δεν παίζει το παιχνίδι των ξένων και δεν αναφέρεται σε πρόσθετη φορολόγηση. Είναι σαφές λοιπόν ότι ο αρχηγός της παράταξης που εκφράζει το μεσαίο χώρο της ελληνικής κοινωνίας, προειδοποιεί για αλλαγή πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευση των αντιλαϊκών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τους δανειστές.

3. Ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε εκλογές, γεγονός το οποίο αναλύουν πολιτικοί παρατηρητές ως επιβεβαίωση της πατριωτικής στάσης που έχει επιδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σταθερή η στάση Σαμαρά

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζει πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναδιπλώθηκε αφού δεν υπέγραψε το χαρτί που ζητούσαν οι εταίροι, ούτε όμως συνέταξε νέα επιστολή.

«Στείλαμε απόσπασμα της επιστολής μας στο ΕΛΚ. Αυτό ακριβώς το κομμάτι που αφορά το οικονομικό σκέλος και το οποίο τους ενδιαφέρει», υπογράμμιζε καθημερινός του συνομιλητής του κ. Σαμαρά, τονίζοντας πως ο αρχηγός της παράταξης, δεν αφαίρεσε -όπως διαρρέονταν- το κομμάτι εκείνο που δείχνει τις διαφοροποιήσεις του και την ανάγκη αλλαγών στο μέλλον.

Ως μερική αναδίπλωση ερμηνεύτηκε από αρκετούς, η επιλογή να μην αποσταλεί στο σύνολό της η επιστολή προς το ΕΛΚ, με αποτέλεσμα να λείπει η αναφορά, στην ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου. «Τα εσωτερικά ζητήματα δεν αφορούν τις Βρυξέλλες», η εξήγηση των συνεργατών του, σε μια περίοδο που έχει ανοίξει όμως η συζήτηση για «χαλάρωση» της ημερομηνίας.

Το παρασκήνιο της… «μισής επιστολής»

Πλούσιο παρασκήνιο προηγήθηκε της αποστολής της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους, που μοιάζει πια ικανή να δώσει τέλος στο «θρίλερ» της εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αρχηγός της ΝΔ, δεν έδρασε εντελώς αυτόνομα, αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον νέο, μεταβατικό, πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στις οποίες γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να απαντήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων, αποστέλλοντας τους αυτούσιο, μέρος της επιστολής που είχε αποστείλει ήδη από τις 13 του Νοέμβρη, στην ηγεσία του Ε.Λ.Κ.

Σε αυτές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες κλείστηκε και το απογευματινό ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Της απόφασής του αυτής, προηγήθηκαν ακόμη συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες Σταύρο Δήμα, του οποίου οι επαφές στην Ευρώπη θεωρούνται πάντοτε χρήσιμες, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.