ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το παράδοξο στον τελικό του… Europa League

Το παράδοξο στον  τελικό του… Europa League

Η μεγάλη στιγμή του φετινού Europa League έφτασε! Ένα τελευταίο παιχνίδι έμεινε! Φυσικά, πρόκειται για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης στον οποίο θα αναμετρηθούν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης με τη Ρέιντζερς, δύο από τις ομάδες αουτσάιντερ με βάση τις προσφερόμενες αποδόσεις και τα προγνωστικά στους προηγούμενους γύρους αλλά και από τη φάση των ομίλων.

Το πολυαναμενόμενο παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί φέτος την Τετάρτη 18 Μαΐου στο “Ραμόν Σάντσεθ-Πιθχουάν” στη Σεβίλλη, της Ανδαλουσίας. Αυτό που προξενεί εντύπωση, είναι ότι η πολυνίκης του θεσμού, Σεβίγια, δεν είναι μέσα στις ομάδες που θα παλέψουν για την κούπα στο γήπεδό της.

Οι “Νερβιονένσες” του Ζούλεν Λοπετέγκι έμειναν εκτός από τη φάση των “16” από την πολύ καλή και φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, Γουέστ Χαμ, έπειτα από την ήττα στο Λονδίνο, με σκορ 2-0, στον εξτρα χρόνο της παράτασης.

Για την ιστορία, η Σεβίγια έχει κατακτήσει το τρόπαιο του Europa League 6 φορές στο παρελθόν. Η περσινή κάτοχος του τροπαίου Βιγιαρεάλ, συμμετείχε φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ και η πορεία της ήταν αξιοσημείωτη καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Λίβερπουλ.

Το ερώτημα είναι ποια ομάδα θα διαδεχθεί το “Κίτρινο Υποβρύχιο” στο θρόνο του νικητή, για το 2022; Ποια από τις δύο φιναλίστ προσφέρεται σε αποδόσεις φαβορί και ποια είναι το αουτσάιντερ;

Απέκλεισε το φαβορί και έχει προβάδισμα

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης προσφέρεται σε αποδόσεις φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου. Οι “Αετοί” πληρώνουν στο 2.30 για να είναι οι νικητές στην κανονική διάρκεια του τελικού και να σηκώσουν την κούπα στον ουρανό της Ανδαλουσίας. Η αποδοση για κατάκτηση ανεξαρτήτως σε ποιο κομμάτι του αγώνα θα συμβεί αυτό, για την Άιντραχτ, είναι στο 1.70.

Για να φτάσει έως τον τελικό του Europa League η γερμανική ομάδα και να έχει εκείνη τον πρώτο λόγο για το τρόπαιο, χρειάστηκε να… πετάξει εκτός διοργάνωσης, το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Μπαρτσελόνα. Οι “Μπλαουγράνα” υποβαθμίστηκαν από το Τσάμπιονς Λιγκ και αντιμετώπισαν στην προημιτελική φάση την Άιντραχτ.

Στη Φρανκφούρτη το σκορ ήταν 1-1, όμως οι παίκτες του Όλιβερ Γκλάσνερ πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση στη Βαρκελώνη και με τη βοήθεια περίπου 30.000 οπαδών τους, που έκαναν το “Καμπ Νόου” να μοιάζει “Deutsche Bank Park” επικράτησαν με σκορ 2-3 και πανηγύρισαν μια μεγαλειώδη πρόκριση.

Επόμενο θύμα για τους “Αετούς” ήταν η Γουέστ Χαμ, με τη Άιντραχτ να σημειώνει δύο νίκες σε ισάριθμους ημιτελικούς, σφραγίζοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η γερμανική ομάδα στην προημιτελική φάση του Europa League, όταν δηλαδή είχε να αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα, προσφερόταν σε απόδοση 25.00 για να κατακτήσει το τρόπαιο.

Από το 18.00 έγινε φιναλίστ

Η αντίπαλος της Άιντραχτ είναι μια ομάδα έκπληξη. Θα περίμενε κανείς να είναι η Λειψία ή η Αταλάντα ή ακόμα και η Λυών που βρέθηκε στη φάση των “8”. Ωστόσο, η Ρέιντζερς είναι εκείνη που έφτασε στην… πηγή, στον τελικό και αναμένεται να φανεί αν θα πιει και νερό ή θα γυρίσει στη Γλασκώβη διψασμένη με άδειας αποσκευές!

Το 18.00 που πλήρωνε η ομάδα του Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ για κατάκτηση του φετινού Europa League στην προημιτελική φάση, έγινε 2.15 για την ομάδα αουτσάιντερ του τελικού. Αν δε, οι Σκωτσέζοι, τα καταφέρουν με νίκη στην κανονική διάρκεια, η απόδοση είναι στο 3.05.

Στον προηγούμενο γύρο, όπως και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Ρέιντζερς είχε να αντιμετωπίσει το φαβορί της διοργάνωσης. Τη Λειψία. Το 1-0 του πρώτου αγώνα στη Γερμανία έδινε προβάδισμα στο φαβορί. Παρ’ όλα αυτά, ο Ταβερνιέ και η παρέα του επιβλήθηκαν με σκορ 3-1 στη Σκωτία, ολοκλήρωσαν την ανατροπή και είναι 90 λεπτά (ίσως και περισσότερα) μακριά από το όνειρο!

Κι αν δεν κριθεί στο 90λεπτο;

Εκτός από τις αποδόσεις για το νικητή, την ομάδα που θα κατακτήσει εν τέλει το τρόπαιο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχήματα να μην κριθεί ο τελικός στην κανονική του διάρκεια. Συγκεκριμένα, αν ο νικητής της διοργάνωσης βγει από τη διαδικασία της παράτασης, πληρώνει στο 5.90, ανεξαρτήτως ποια ομάδα θα τα καταφέρει.

Αναλόγως και αν δε βγάλει νικητή ούτε ο έξτρα χρόνος της παράτασης και αναγκαστικά οι ομάδες οδηγηθούν στη “ρωσική ρουλέτα” των πέναλτι. Σε απόδοση 5.90 και αυτό το ποντάρισμα, χωρίς να μας ενδιαφέρει στην προκειμένη ποια ομάδα θα σηκώσει την κούπα.

Όπως και να ‘χει, ο τελικός προμηνύεται συναρπαστικός και θα έχει μεγάλες συγκινήσεις είτε προκύψει ο νέος κάτοχος στα 90 λεπτά, είτε στον έξτρα χρόνο της παράτασης ή τα πέναλτι.