ΦΑΡΜΑΚΟ

Παπαδημητρίου: Σύντομα η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώνει περισσότερα από το κράτος για περίθαλψη

Παπαδημητρίου: Σύντομα η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώνει περισσότερα από το κράτος για περίθαλψη
NEWSBOMB.GR/ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες των ασθενών και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», την Πέμπτη (18/06/2020).

«Έχουμε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας, ακόμα και στην ψυχική υγεία, δεδομένου ότι όλη αυτή η κατάσταση που βιώσαμε επηρεάζει και αυτόν τον τομέα» είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, επισήμανε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας ευτυχώς δεν κλήθηκε να διαχειριστεί, όσα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, ενώ αναδείχτηκε ότι χρειάζεται μια ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ως προς την πρόληψη, ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι την περίοδο που έρχεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πετύχει νέο ρεκόρ, ενώ όταν έρθει το εμβόλιο για τον κορονοϊό οι ανάγκες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Για το λόγο αυτό «πρέπει να δούμε πώς θα θωρακίσουμε το σύστημά μας, ώστε να προμηθεύσει τα απαραίτητα εμβόλια». Ταυτόχρονα, χρειάζεται μεγαλύτερη κανονιστική ευελιξία για να έχουμε ταχύτερες εγκρίσεις νέων φαρμάκων ή θεραπειών, καθώς και μεγάλη προσοχή στην τροφοδοσία και στη ζήτηση δεδομένου ότι τέτοιες περίοδοι κρίσης διαταράσσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ συνόψισε τους λόγους οι οποίοι επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης: εδώ και τέσσερα χρόνια είναι σταθερή, από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε, το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνει απόλυτα την ανάγκη αυτή, όπως και το γεγονός ότι περιλαμβάνονται και κόστη τα οποία αντιστοιχούν σε άλλα κονδύλια πχ. εμβόλια, ανασφάλιστοι. Τέλος, ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι αναγκαίος «για να μπορέσουμε να φέρουμε καινούρια, καινοτόμα φάρμακα στη χώρα, τα οποία αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στους διαδρόμους των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης».

Η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 37% για το 2019. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας 6ετίας και τις εκτιμήσεις για το μέλλον, σύντομα η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώνει περισσότερα από το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, αν δεν κάνουμε κάτι, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. «Χωρίς την έξτρα χρηματοδότηση τώρα, δεν θα προλάβουμε εμείς να δούμε τα διαρθρωτικά μέτρα» κατέληξε, υπονοώντας ότι «λουκέτα» στις εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ξάνθη: Lockdown και απόλυτη απομόνωση για 7 ημέρες ο Εχίνος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων