ΦΑΡΜΑΚΟ

Pfizer: 100 εκατ. ευρώ στο νέο Ταμείο Δράσης για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Pfizer: 100 εκατ. ευρώ στο νέο Ταμείο Δράσης για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στο νεοσυσταθέν Ταμείο Δράσης κατά της Μικροβιακής Αντοχής (MA), το οποίο έχει στόχο να συμβάλει στην κάλυψη της σημαντικής υγειονομικής ανάγκης για νέα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της ταχείας αύξησης των ανθεκτικών λοιμώξεων, συμμετέχει η Pfizer Inc. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της για χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το “AMR Action Fund” αποτελεί συνεργασία περισσότερων από 20 βιοφαρμακευτικών εταιρειών, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη 2-4 νέων αντιβιοτικών για τους ασθενείς έως το 2030, στο πλαίσιο συνεργιών μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, φιλανθρωπικών οργανώσεων, αναπτυξιακών τραπεζών και μεγάλων οργανισμών για την επανενεργοποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης αντιβιοτικών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα δεδομένα για την πανδημία της νόσου COVID-19, οφείλουμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη φαρμάκων σήμερα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην πρόληψη της επόμενης δημόσιας υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο Δρ Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή της Μικροβιακής Αντοχής χωρίς συνεργασία – και απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων πρόληψης, υπεύθυνης διαχείρισης και καινοτόμου σκέψης για την εξάλειψη των υφιστάμενων εμποδίων. Το νέο “AMR Action Fund” προσφέρει την ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του σκοπού, μέσω της επένδυσης και της προώθησης ενός δυνητικά ισχυρότερου χαρτοφυλακίου αντιμικροβιακών φαρμάκων».

Σε ετήσια βάση, 700.000 άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους λόγω της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ). Έως το 2050, υπολογίζεται ότι η ΜΑ θα ευθύνεται για το θάνατο έως και 10 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Για την καταπολέμηση της ΜΑ, τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να διατηρείται η αποτελεσματικότητά τους.

Ενώ τα αντιβιοτικά έφεραν την επανάσταση στην Ιατρική τον 20ο αιώνα και, μαζί με τον εμβολιασμό, έχουν οδηγήσει σχεδόν στην εξάλειψη πολλών νόσων στον ανεπτυγμένο κόσμο, τα βακτήρια μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και προσαρμόζονται στη χρήση των αντιβιοτικών, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη θεραπεία των κοινών λοιμώξεων, όπως είναι η πνευμονία, η φυματίωση και η σαλμονέλωση, με αποτέλεσμα την παράταση της νοσηλείας των ασθενών, την αύξηση των ιατρικών δαπανών και τα υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας.

Η Pfizer ως κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων, συμβάλλει πρωτίστως στην πρόληψη των λοιμώξεων, μειώνοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά, τα οποία ενδέχεται να μεταλλαχθούν σε ανθεκτικά στελέχη. Αποτελεί, επίσης, μία από τις λίγες μεγάλες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες, που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη αντιμικροβιακών φαρμάκων, ενώ συνεργάζεται και με εταίρους για την κάλυψη των κρίσιμων κενών στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων ανά τον κόσμο.

Επιπλέον, προσφέρει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παρακολούθησης της ΜΑ στον κόσμο, με την ονομασία ATLAS, τη μόνη πλατφόρμα, που παρέχει πρόσβαση στο κοινό σε δεδομένα αντιμυκητιασικής και αντιμικροβιακής αντοχής μέσω μίας ενιαίας πηγής πληροφοριών. Η πλατφόρμα ATLAS είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της εφαρμογής ATLAS για κινητά.

Η δέσμευση της Pfizer προς το “AMR Action Fund” ενισχύει το μακροχρόνιο έργο της εταιρείας για την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων και τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και παγκοσμίως. Σε συνεργασία με οργανισμούς ανά τον κόσμο, η Pfizer επαναπροσδιορίζει τον τρόπο καταπολέμησης των λοιμωδών νοσημάτων, δημιουργώντας ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις επί του παρόντος και προστατεύουν τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2020: Δείτε ΕΔΩ τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr