ΦΑΡΜΑΚΟ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι προϋποθέσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στο φάρμακο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανέλυσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, στην ενότητα «Φαρμακευτική καινοτομία» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τη Δευτέρα (10/05/2021).

Η ελληνική φαρμακευτική παραγωγή διαχρονικά αναπτύχθηκε με βάση δύο στρατηγικές: η πρώτη είναι η ανάπτυξη γενοσήμων φαρμάκων και η Έρευνα και Ανάπτυξη οριακής καινοτομίας και η δεύτερη είναι η συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες και η εισαγωγή τεχνολογίας με βάση τις απαιτήσεις παραγωγής και τα στάνταρντ των πολυεθνικών. Έτσι δημιουργήθηκε μια σημαντική υποδομή με 29 εργοστάσια στη χώρα, τα οποία αναβαθμίζονται συνεχώς και ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με τον κ. Παναγούλια, αυτό το μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ επισήμανε ότι η αλλαγή του μοντέλου απαιτεί να σταματήσει η υπερφορολόγηση και η οικονομική αφαίμαξη των επιχειρήσεων, η οποία στερεί τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αποδίδοντας παράλληλα τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη γρήγορη νομοθέτηση και εφαρμογή του «επενδυτικού» clawback. Σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς όφελος εταιρειών τρίτων χωρών, τα προϊόντα των οποίων αδειοδοτούνται πολύ πιο γρήγορα από των ευρωπαϊκών. Τέλος, υπάρχει στροφή στα βιοτεχνολογικά προϊόντα, η παραγωγή των οποίων όμως προϋποθέτει ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις πολυεθνικές, καθώς και τη δημιουργία cluster με τη συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, ο κ. Παναγούλιας χαρακτήρισε τη συζήτηση που αναπτύσσεται περισσότερο θεωρητική, καθώς αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραγάγουν εμβόλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακίνηση εκτός νομού