ΦΑΡΜΑΚΟ

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Διανυκτερεύσεις και εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Διανυκτερεύσεις και εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως

«Προσχηματικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης, που αφήνουν το θέμα ανοιχτό»

Χάος και ταλαιπωρία για ασθενείς και φαρμακοποιούς θα φέρει η νέα νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ως μέρος του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τη Δευτέρα (15/01/2018).

Ο ΠΦΣ εκφράζει για μία ακόμα φορά την αντίθεσή του, επισημαίνοντας ότι απορρυθμίζεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία λειτουργίας των φαρμακείων και προειδοποιεί ότι το πρόβλημα θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες και μήνες.

Οι συνέπειες, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, θα είναι:

• Οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.

• Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία.

• Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

• Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.

• Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.

• Τέλος, θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.

Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις δηλώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες «το θέμα δεν έκλεισε και θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα» με τους θεσμούς. «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει τη στάση της προς όφελος της φαρμακευτικής περίθαλψης και της υγείας ασθενών και πολιτών» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Σχετικές ειδήσεις