ΥΓΕΙΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παύση του προέδρου Θ. Γιαννόπουλου και μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παύση του προέδρου Θ. Γιαννόπουλου και μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ

Αντισυνταγματικές και παράνομες κρίθηκαν οι αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έγιναν τον περασμένο Μάιο με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών (Αθανάσιου Γιαννόπουλου, Ιωάννη Γιαννάκη και Δημητρίου Μπίτα) κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Ο κ. Πολάκης, όπως είχαν καταγγείλει τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, παύθηκαν προκειμένου «να διορίσει 500 γιατρούς και νοσηλευτές της δικής του επιλογής, παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνταγματικότητας και νομιμότητας».

Οι κύριοι Γιαννόπουλος, Γιαννάκης και Μπίτας υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησής τους να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ακόμη, ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών» επιτροπή αξιολόγησης και το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατήγγειλαν δε ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το ΔΣ τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».

Σχετικές ειδήσεις