Αύξηση της επιβίωσης για τους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας

Newsroom Newsroom

Αύξηση της επιβίωσης για τους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας

Δουλεύοντας εντατικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχοντας λάβει πολυετή εμπειρία από εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής (Mayo Clinic) ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος, Χειρουργός, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ με συνέντευξή του στο Newsbomb μιλά για όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη χειρουργική του παγκρέατος και ειδικότερα για την πρόσφατη μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer» και αφορά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως «ανεγχείρητα περιστατικά».

Θα θέλαμε να μας πείτε πώς ξεκίνησε η σκέψη μετατροπής ενός «ανεγχείρητου» καρκίνου του παγκρέατος σε τελικά «εγχειρήσιμο» με τη δική σας χειρουργική προσέγγιση.

Περίπου το 25-30% των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος θεωρούνται ανεγχείρητοι λόγω εμπλοκής των πολύ κρίσιμων για τη ζωή αρτηριών και φλεβών γύρω και μέσα στο πάγκρεας. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών στους οποίους μέχρι τώρα δίνεται μόνο παρηγορική θεραπεία και ο μέσος όρος ζωής τους ήταν 8-10 μήνες. Εάν λοιπόν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να αφαιρέσουμε αυτούς τους όγκους θα βοηθούσαμε πάρα πολύ ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών. Η αφαίρεση όμως των αγγείων αυτών ήταν κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο και δυνητικά θανατηφόρο. Για το λόγο αυτό δεν εφαρμοζόταν για πολλές δεκαετίες. Περί το 2000 άρχισε πολύ συντηρητικά να γίνεται αυτή η αφαίρεση σε 1-2 κέντρα των ΗΠΑ και μέχρι το 2010 σε μερικά ακόμα. Εμείς αρχίσαμε στην Ελλάδα το 2012. Δεν είναι προσωπικά "δική μου" η προσέγγιση αυτή. Είναι η προσέγγιση που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στη Mayo Clinic και στα 4-5 μεγάλα κέντρα παγκρέατος της Αμερικής. Εμείς, εξ όσων γνωρίζω, ήμασταν οι πρώτοι που την εφαρμόσαμε στην Ελλάδα και μέχρι τώρα έχουμε μετατρέψει σε εγχειρήσιμους, έχουμε αφαιρέσει δηλαδή, πάνω από 40 θεωρούμενους ως ανεγχείρητους τέτοιους όγκους.

Υπάρχουν πολλά δικά σας άρθρα τα οποία αναφέρονται σε αυτή τη χειρουργική τεχνική τα τελευταία χρόνια. Όμως πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer», φιλοξένησε τη μελέτη σας και τα συμπεράσματά σας. Πώς νιώθετε για αυτή την επιστημονική επιβράβευση και ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο του παγκρέατος.

Το ειδικό για τον καρκίνο του παγκρέατος αμερικανικό αυτό περιοδικό δημοσίευσε την εμπειρία μας από την ανάλυση των πρώτων 24 ασθενών μας με μετατροπή του ανεγχείρητου σε εγχειρήσιμο όγκο. Ήταν η πρώτη από την Ελλάδα δημοσίευση διεθνώς στο θέμα αυτό. Είναι ιδιαίτερη χαρά να αποδεικνύεται ότι και η χώρα μας συνεισφέρει στην παγκόσμια εμπειρία επί του συγκεκριμένου, πολύ προχωρημένου και απαιτητικού αυτού τομέα της παγκρεατικής χειρουργικής. Η δημοσίευση αυτή ήταν σημαντική επίσης διότι κάθε εργασία υποβάλλεται σε πολύ ενδελεχή και αυστηρό επιστημονικό έλεγχο και κριτική για τις μεθόδους, τα αποτελέσματα, τη στατιστική ανάλυση και τα συμπεράσματα που καταλήγει από πασίγνωστους διεθνώς χειρουργούς παγκρέατος, κυρίως από τις ΗΠΑ. Πράγμα που σημαίνει ότι η τελική δημοσίευση σε τέτοιου βεληνεκούς επιστημονικό περιοδικό αποτελεί και αναγνώριση του συνολικού επιπέδου και έργου της επιστημονικής ομάδας.

Μιλήστε μας για την τεχνική σας.

Η τεχνική έγκειται στην ασφαλή αφαίρεση των εμπλεκομένων στον όγκο αρτηριών και φλεβών μέσα και γύρω από το πάγκρεας και η άμεση αντικατάσταση των τμημάτων που αφαιρέθηκαν με μόσχευμα αρτηρίας ή φλέβας για την ταχύτατη αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στα κοιλιακά όργανα. Οι λόγοι βέβαια που η μέθοδος δεν εφαρμοζόταν νωρίτερα διεθνώς αλλά και από εμάς, είναι ότι εάν δεν υπάρχει άρτια χειρουργική τεχνική και μεγάλη εμπειρία και συντονισμός της χειρουργικής ομάδας, θα μπορούσε να προκληθεί επικίνδυνη για την ζωή αιμορραγία ή και καταστροφή κάποιων οργάνων, όπως το ήπαρ και το έντερο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τέτοιες εγχειρήσεις διεθνώς σήμερα γίνονται μόνον από χειρουργικές ομάδες που έχουν αποδεδειγμένη μεγάλη εμπειρία στις εγχειρήσεις παγκρέατος γενικώς. Αυτή είναι και η ουσία της έννοιας "Κέντρο Παγκρεατικής Χειρουργικής" που υπάρχει στην Αμερική. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με ανεγχείρητο όγκο. Εφαρμόζεται όμως σε αρκετούς, ενώ παλαιότερα όλοι ανεξαιρέτως αυτοί οι όγκοι ήταν ανεγχείρητοι.

Δείτε τι λένε οι ασθενείς του κου Τσιώτου μετά την επέμβαση τους.

Μέσω αυτής της τεχνικής 4πλασιάζεται το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών σας. Προσδοκάτε ότι με την παράλληλη μελλοντική ανάπτυξη και νέων ογκολογικών φαρμάκων αυτή η τόσο επιθετική νόσος θα μετρά λιγότερα θύματα;

Όπως είπαμε νωρίτερα, ο μέσος όρος ζωής ασθενών με ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος αναφέρεται συνήθως σε 8-10 μήνες. Στη δική μας ανάλυση οι ασθενείς εκείνοι που ήταν σε καλή γενική κατάσταση, δηλαδή όπως λέμε "υγιείς κατά τα άλλα", έζησαν κατά μέσον όρο 33 μήνες, ενώ όλοι οι ασθενείς σαν σύνολο και ανεξάρτητα της γενικής τους κατάστασης, είχαν μέσο όρο επιβίωσης 24 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε ήδη 4 ασθενείς που έχουν υπερβεί τα 4 χρόνια από την ημέρα εγχείρησή τους. Παρακολουθούμε στενότατα και βαδίζουμε παράλληλα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και όλοι όσοι ασχολούμαστε με το πάγκρεας σε υψηλό διεθνώς επίπεδο, περιμένουμε την όποια βελτίωση από την τιθάσευση της βιολογικής επιθετικότητας του όγκου αυτού με νεότερα φάρμακα. Προσδοκούμε δηλαδή να μπορέσουμε να "αδρανοποιήσουμε" όσο περισσότερο γίνεται τον όγκο πριν τον αφαιρέσουμε.

Υπάρχει πρόληψη έναντι του καρκίνου του παγκρέατος;

Οι λεγόμενες "προκαρκινικές" καταστάσεις για το πάγκρεας είναι λίγες αλλά σημαντικές. Αφορούν ασθενείς με ενός συγκεκριμένου είδους κύστεις παγκρέατος. Για το λόγο αυτό, άτομα στα οποία ανευρίσκονται κύστεις, πρέπει να αναζητούν οδηγίες από πολύ έμπειρο στο πάγκρεας γιατρό διότι θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους προλαμβάνοντας ένα συνήθως θανατηφόρο καρκίνο. Επίσης, άτομα που εμφανίζουν ξαφνικά και ανεξήγητα σακχαρώδη διαβήτη θα μπορούσαν να έχουν ένα πολύ πρώιμο και απολύτως ιάσιμο καρκίνο παγκρέατος. Μία τρίτη κατηγορία, είναι ασθενείς που εμφάνισαν επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας χωρίς να έχουν χολολιθίαση. Όλοι αυτοί οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε εντελώς εξειδικευμένες εξετάσεις ώστε να ανακαλυφθεί ένας πρώιμος καρκίνος, οπότε είναι και απολύτως θεραπεύσιμος.

Δείτε την τηλεοπτική συνέντευξη του κου Τσιώτου για τα νεότερα δεδομένα του καρκίνου του παγκρέατος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.digestive-surgery.gr ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 6867688.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved