ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca - Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ - Όποιος έχει ραντεβού να πάει

Εμβόλιο AstraZeneca - Κικίλιας: Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ - Όποιος έχει ραντεβού να πάει

«Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΦ», τόνισε το πρωί της Τρίτης (16/03) ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το μπαράζ των αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη - Συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά στην Ελλάδα

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», υπογράμμισε.

Τόνισε δε, ότι όποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό να πάει κανονικά να κάνει το εμβόλιο.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι υπεύθυνος για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και αυτόν ακολουθούμε πιστά από την αρχή. Μέχρι να πει ο Οργανισμός κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά», ξεκαθάρισε. «Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του. Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα», κατέληξε.

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά καθημερινά τα στοιχεία και «επεξεργάζεται σχέδια και πλάνα που υπάρχουν στα συρτάρια».

Τόνισε δε, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μάχης με την πανδημία, ωστόσο έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για τις εικόνες που καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις πορείες και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά κάποιων αρχόντων της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με το άνοιγμα της χώρας, ανέφερε όμως ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι το περυσινό.

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υπό τη σκιά της παγκόσμιας ανησυχίας

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την προγραμματισμένης για σήμερα, Τρίτη, ατζέντα της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η συνεδρίαση της επιτροπής είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca θεωρείται βέβαιό ότι θα εξεταστεί με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τη Δευτέρα στο Newsbomb.gr πως η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού,

Μάλιστα, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας (15.03), ο ΕΜΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους και πως θα δώσει τελικές απαντήσεις μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (18.03).

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην Ελλάδα υπάρχει μόλις ένα περιστατικό με θρόμβωση, το οποίο όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν όντως οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η αντίδραση των υπολοίπων περίπου 180.000 πολιτών που έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca υπο το βάρος της παγκόσμιας ανησυχίας.

Η διαδικασία, πάντως, στην Ελλάδα θα συνεχιστεί εν αναμονή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το μπαράζ των αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca έχει, πάντως, προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει έκτακτη συνεδρίαση μιας συμβουλευτικής επιτροπής για σήμερα, Τρίτη, μολονότι ανώτατοι επιστήμονες του ΠΟΥ σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, πήρε θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε πως τα συστήματα τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ γνωστοποίησε πως μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη (16.03) έτσι ώστε να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από πολλές χώρες.

Η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, ωστόσο, επανέλαβε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες και τόνισε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος», υπογράμμισε η Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση των θρομβοεμβολικών γεγονότων που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες με τα εμβόλια.

«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», πρόσθεσε με τη σειρά της η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριάντζελ Σιμάο. Μάλιστα επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς ανέφερε ότι για την ώρα τα οφέλη από τα εμβόλια είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Τι λέει η AstraZeneca για τις παρενέργειες

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα