ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Σε λειτουργική κατάρρευση το ΕΣΥ - Εξουθενωμένοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής

Ξανθός: Σε λειτουργική κατάρρευση το ΕΣΥ - Εξουθενωμένοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», το οποίο εδώ και μία εβδομάδα νοσηλεύει μόνο περιστατικά κορονοϊού, πραγματοποίησε την Τετάρτη (17/03/2021) ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον επίσης βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη.

Οι κύριοι Ξανθός και Ζαχαριάδης συναντήθηκαν με τη Διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη του νοσοκομείου καθώς και με εκπροσώπους των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Η εικόνα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι δραματική. Το «Σισμανόγλειο», ένα μεγάλο και εξειδικευμένο νοσοκομείο που κάλυπτε μέχρι χθες κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, έχει χάσει τελείως τη φυσιογνωμία του και εδώ και μία βδομάδα νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με covid -αυτή τη στιγμή 250 άτομα. Αυτό συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση και θεραπεία πολιτών με ευρύτατο φάσμα νοσημάτων, αλλά και μεγάλες δυσκολίες στην αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών με covid λόγω της ανεπάρκειας έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν με αγωνία τη δραστική ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και την αναβάθμιση των υποδομών του, για να συνεχίσει τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Λειτουργικό blackout

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν την ανάγκη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, με γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, καλή επιδημιολογική επιτήρηση-ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο.

Ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η συνολική εικόνα αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας είναι τραγική μέσα από μία πορεία αβελτηριών, μη έγκαιρης προετοιμασίας και μη σωστού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, στην ουσία δεν έχουμε απλώς αυτό που λέγεται καμιά φορά αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε πλέον μία λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο. Έχουμε αδυναμία και εξυπηρέτησης και κάλυψης όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού αλλά και ταυτόχρονα έχουμε αδυναμία πλέον να ανταποκριθούν τα δημόσια νοσοκομεία στις ανάγκες και των περιστατικών covid. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100 άνθρωποι, αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι διασωληνωμένοι και είναι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας, ενώ όλο και περισσότερο δομές του ΕΣΥ αναστέλλουν την τακτική τους λειτουργία και μετατρέπονται σε μονοθεματικά νοσοκομεία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη πραγματικά είναι μία υγειονομική τραγωδία που την βιώνουμε καθημερινά.

Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η Αττική κινδυνεύει να ζήσει το δράμα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο κύμα. Δεν υπήρξε η προετοιμασία που έπρεπε και κυρίως ούτε αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο, το οποίο να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι το μόνο το οποίο μπορεί να αποσυμπιέσει το ΕΣΥ σε αυτή τη φάση και να κατανείμει όσο γίνεται πιο ισόρροπα το βάρος των αυξημένων περιστατικών με covid που προσέρχονται στα νοσοκομεία».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι πρέπει επειγόντως να εμπλακούν μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην αποκλειστική θεραπεία ασθενών με covid, προτείνοντας το «Ερρίκος Ντυνάν». Επίσης, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας πρέπει να μπει και ένα μεγάλο στρατιωτικό Νοσοκομείο «για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο αξιόπιστα τις ανάγκες αυτών των περιστατικών αλλά και για να αντέξει το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας. Ο κίνδυνος και του λειτουργικού blackout αλλά και της επαγγελματικής εξουθένωσης, του συνδρόμου burnout για τους ανθρώπους πρώτης γραμμής είναι ορατός» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός και κατέληξε απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση: «Κάνουμε πραγματικά έκκληση στην κυβέρνηση αυτές τις μέρες να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της για προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα και να υποχρεώσει όλο το διαθέσιμο υγειονομικό δυναμικό της χώρας να δώσει από κοινού αυτή τη μάχη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Πώς θα «ξεκλειδώσουν» τα ταξίδια-Δείτε το Infographic του Νewsbomb.gr