ΥΓΕΙΑ

Self-test: Ανησυχία για την αξιοπιστία τους - «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό»

Self test

Ανησυχία προκαλεί η δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για την αξιοπιστία των self test καθώς είπε ότι υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό»

Για τα self test και την αξιοπιστία τους για την οποία είπε ότι υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό» μίλησε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε στο ΟΡΕΝ τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

«Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Βατόπουλος: Self-test καθολικά στους χώρους εργασίας

Ως χρήσιμο εργαλείο που λειτούργησε σωστά χαρακτήρισε τα self test στην Ελλάδα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Τόνισε μάλιστα, ότι η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας.

«Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια».

Στο ερώτημα, γιατί κάποιος εμβολιασμένος, ενόψει και του Πάσχα δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωριό, είπε ότι ένα από τα σενάριο που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self – test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό και καταστήματα χωρίς click in shop και click away