ΥΓΕΙΑ

Η αντιμετώπιση του καρκίνου ως εθνική προτεραιότητα για τη χώρα - Οι επισημάνσεις της ΕΟΠΕ

Στέλλα Κυριακίδου
Την εκδήλωση άνοιξε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η υβριδική εκδήλωση του "Economist Impact" με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο στην μετά-κορωνοϊό εποχή» πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2022, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), με την ευγενική υποστήριξη της MSD.

Με γνώμονα τους τέσσερις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, η ατζέντα του συνεδρίου εστίασε στους τομείς της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης, της διαχείρισης της νόσου και της επιβίωσης του ογκολογικού ασθενούς με το Υπουργείο Υγείας να προχωρά στην παρουσίαση της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο. Στο συνέδριο συμμετείχε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ στήριξε την εκδήλωση μαζί με έγκριτα μέλη της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας, συμμετέχοντας στις συζητήσεις του συνεδρίου. Η κυρία Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ παρουσίασε τα τέσσερα σημεία απόλυτης προτεραιότητας στα επόμενα έτη: α) καταγραφή/ψηφιοποίηση στην υγεία και την ογκολογία β) δημιουργία μητρώου καρκίνου και Ηλεκτρονικού Φακέλου Ογκολογικού Ασθενούς (ΗΦΟΑ) σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Υγείας, γ) εδραίωση κουλτούρας και πραγματικότητας πρόληψης δ) πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες και ε) έλεγχος βιοδεικτών.

Ειδική μνεία στην εκδήλωση έγινε για τον καρκίνο του πνεύμονα ως τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μετά τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Στην ξεχωριστή αυτή συζήτηση η Πρόεδρος της ΕΟΠΕ παρουσίασε την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ για το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και εξέφρασε τη πρόθεση της ΕΟΠΕ να συνεργαστεί με την πολιτεία. Το Σχέδιο οραματίζεται λιγότερους ασθενείς στην Ελλάδα με καρκίνο του πνεύμονα, περισσότερους ασθενείς που επιβιώνουν και καλύτερη εμπειρία για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και τους φροντιστές τους μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, η κυρία Agata Jakoncic, Managing Director της MSD για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, ενθουσιασμένη για την διεξαγωγή της εκδήλωσης δήλωσε σχετικά ότι «διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τραπέζι του διαλόγου. Η MSD είναι μία εταιρεία που στηρίζει την καινοτομία, προσπαθεί να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο βασιζόμενη σε δεδομένα και είναι στη διάθεση όλων των φορέων για την συν-διαμόρφωση αποτελεσματικών λύσεων που σώζουν τις ζωές των ασθενών με καρκίνο».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Προληπτικός έλεγχος, νέες θεραπείες και κλινικές μελέτες στο σχέδιο κατά του καρκίνου

Κατατέθηκε το τεχνικό δελτίο για το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Καρκίνου