ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Παρέμβαση Κοντού για γιατρούς και μεταρρύθμιση

ΕΟΠΥΥ: Παρέμβαση Κοντού για γιατρούς και μεταρρύθμιση

Παρέμβαση για τα θέματα της Μεταρρύθμισης της Υγείας αλλά και της μετάβαση των γιατρών στο νέο καθεστώς του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιεί για πρώτη φορά, αφότου ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός, σπάζοντας επιτέλους την σιωπή του.

Ο κ. Κοντός τονίζει με έμφαση ότι η κατάσταση με τις απεργίες για 5η συνεχή εβδομάδα δημιουργεί προβλήματα στους ασφαλισμένους, και προσθέτει ότι ο διάλογος αποτελεί μονόδρομο, ενώ η επιτυχία του εγχείρηματος θα κριθεί από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Αναλυτικά η παρέμβαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής:

«Η παρατεταμένη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ για πέμπτη εβδομάδα δημιουργεί μείζονα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Πολλά ακυρωμένα ραντεβού και Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές με αποτέλεσμα το πιο ευαίσθητο τμήμα των ασφαλισμένων να μην μπορεί να αποζημιωθεί για ασθένεια, εγκυμοσύνη κ.λ.π. .

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, έχει ως βάση τρεις αδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

(α) την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας,

(β) την ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ΚΥ σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και

(γ) την ένταξη των γιατρών στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν.

Ο διάλογος αποτελεί μονόδρομο και η επιτυχία του εγχείρηματος θα κριθεί από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πράγματι, η μετάβαση στο νέο οργανωτικό σχήμα φέρνει, ανατροπές και αναστάτωση στην επαγγελματική και προσωπική ζωή των ιατρών.

Ωστόσο, μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή των ιατρών στην τεχνική επιτροπή, μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Θέλουμε τους ιατρούς συνεργάτες σε μία από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις της Υγείας στην Μεταπολίτευση. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ προσέρχονται στο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr