ΥΓΕΙΑ

ΝΔ: Η δαπάνη των πολιτών για την Υγεία να μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση

ΝΔ: Η δαπάνη των πολιτών για την Υγεία να μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν καλύτερα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος»

Τα κενά που είχε αφήσει η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, κυρίως στο πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την πρόληψη, κάλυψε την Τρίτη (26/02/2019) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Για έκθεση ιδεών και γενικόλογες εξαγγελίες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Για εύηχα, αποσπασματικά μέτρα επικοινωνιακής στόχευσης, χωρίς καμιά αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης και χωρίς κεντρικό κορμό, έκανε λόγο ο τομέας Υγείας του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα, όμως, οι απορίες λύθηκαν.

Το ποσοστό της δαπάνης που καταβάλλουν από την τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες για την υγεία είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η δυσαρέσκεια για τις δημόσιες δομές υγείας είναι μεγάλη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η απάντηση της ΝΔ για να μειωθεί το τελικό κόστος για τους ασθενείς, είναι ένα μέρος αυτής της «μεγάλης αλλά ανοργάνωτης» ιδιωτικής δαπάνης, να μεταφερθεί οργανωμένα στην ιδιωτική ασφάλιση.

Στη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με την ασφαλιστική αγορά, είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και στην παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία, με διπλή στόχευση. «Γιατί πρέπει το κράτος (σ.σ. τα νοσοκομεία) να επενδύσει και να αγοράσει καινούριους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να παρέχει ένας ιδιώτης -σίγουρα σε καλύτερη τιμή και σίγουρα με μεγαλύτερη ταχύτητα;» είχε πει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη μία πλευρά του ζητήματος για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία. Η εξέλιξη αυτή, θα αυξήσει τις εργασίες και τα έσοδα των νοσοκομείων, επισημάνθηκε το Σάββατο (23/02/2019). Με την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, όμως, συνδέθηκε και η στοχοθεσία, η αξιολόγηση και εν τέλει οι προσλήψεις και οι αμοιβές του προσωπικού.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισε το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο της ΝΔ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη, δεδομένου ότι το Σάββατο περιορίστηκε στην εξαγγελία της ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του προγράμματος της ΝΔ αφιερώθηκε στην πρόληψη του καρκίνου. «Και στον τομέα της πρόληψης, ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης έχει τεχνογνωσία (…) Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες και να διαχειριστούν καλύτερα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος» ανέφερε στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Επομένως, η ΝΔ δεν διευκρίνισε αρχικά πώς θα χρηματοδοτήσει όσα εξήγγειλε, αφού στόχος είναι να υλοποιηθούν μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Παραδείγματος χάρη, είναι πολύ πιο εύκολο για μια ασφαλιστική εταιρεία να βρεθεί στην αιχμή της τεχνολογίας και να χρησιμοποιήσει έξυπνα συστήματα, πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούν να επιβραβεύουν συμπολίτες μας, ανάλογα με το πόσο υγιεινή ζωή κάνουν. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, γιατί εμείς επενδύουμε στον τομέα της πρόληψης». Οι υγιείς πολίτες δηλαδή, που δεν επιβαρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες με ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις θα επιβραβεύονται, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν ένα άτυπο «point system». Πρόκειται για την πρακτική που είχε καταστήσει απλησίαστα τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας στις ΗΠΑ για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ακριβώς στην ανάγκη ενός στοιχειώδους πακέτου δημόσιας υγείας είχε έρθει να απαντήσει το περίφημο Obamacare.

Τελικά, η πρόταση της ΝΔ για την υγεία είναι να ανακατανείμει τα ποσά που δίνουν οι πολίτες από την τσέπη τους, κυρίως για τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ως αντίβαρο στην οικονομική αιμορραγία των πολιτών, η ΝΔ θα δώσει «ισχυρά φορολογικά κίνητρα».

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Σχετικές ειδήσεις