ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Μαζεύουν τα λεφτά από τις τράπεζες

Μαζεύουν τα λεφτά από τις τράπεζες

Αρκετές φορές έχω γράψει για τους «εντός γυάλας» ή ανεγκέφαλους τροϊκανούς που επιβάλλουν μέτρα αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα.

Ηλίθιοι ή άσχετοι; Τρελοί ή σαδιστές;

Το νέο τους έγκλημα είναι ότι με αυτά που επιβάλλουν στη χώρα μας έχουν αδειάσει τις τράπεζες από ρευστό και ζωντάνεψαν πάλι την Ελλάδα της γιαγιάς, με το κομπόδεμα στο μαντήλι της ή το σεντούκι που έκρυβε τα λεφτά της.

Όταν δίνεται το δικαίωμα στην εφορία να σου αρπάζει ό,τι έχει και δεν έχεις στην τράπεζα (έστω και 1.000 ευρώ) σαν κατάθεση, αν χρωστάς έστω και 2-3 χιλιάδες ευρώ, τότε ανοίγουν οι πόρτες της κόλασης.

Και τρέχουν όλοι να τραβήξουν τις όποιες μικρές ή μεγάλες καταθέσεις στους στις τράπεζες αδειάζοντας έτσι κυριολεκτικά τα ταμεία τους. Και μια τράπεζα που δεν έχει ρευστό είναι ένα άδειο μαγαζί που απλά υπάρχει.

Φυσικά το μέτρο πρέπει να ισχύει για τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαταθέτες. Δεν μπορείς δηλαδή ρε λαμόγιο να μην πληρώνεις την εφορία, τον ΦΠΑ σου, τα χρέη σου στο κράτος και παράλληλα να έχει σαν καβάτζα στην τράπεζα εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά ο άλλος ο μικρός, με τα 2-3 χιλιάρικα στην τράπεζα που μπορεί και κάτι να ψιλοοικονομάει από το ασήμαντο επιτόκιο, δεν μπορείς να του το αρπάζεις επειδή δεν πλήρωσε τη δόση του στην εφορία. Έκπληκτος έμαθα σήμερα το πρωί ότι πήγαν και άρπαξαν τα λεφτά που είχε βάλει στην τράπεζα ένας πατέρας (όλα κι όλα 550 ευρώ) για να τα στείλει στο γιο στη Θεσσαλονίκη που σπουδάζει, για να βγάλει το μήνα του.

Με τέτοια μέτρα απλά το τρελοκομείο στην Ελλάδα μεγαλώνει, η εποχή του σεντουκιού ξαναζωντανεύει και οι τράπεζες παραμένουν με άδεια ταμεία και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις υποχρεώσεις τους πια.