ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ερώτηση στη Βουλή για τη ρύπανση στην Μήλο

Ερώτηση στη Βουλή για τη ρύπανση στην Μήλο

Για μια ακόμη φορά οι αποκαλύψεις του newsbomb.gr απασχολούν τη Βουλή.

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ζητεί εξηγήσεις σχετικώς με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν στη Μήλο οι δραστηριότητες της «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά».

Η κ. Αυγερινοπούλου κατέθεσε στο σώμα δύο αναφορές, που δείχνουν τις τραγικές συνέπειες της δράσης της εταιρείας στους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον της Μήλου.

«Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος της «S&B», του βιομηχάνου Οδυσσέα Κυριακόπουλου και άλλων στελεχών της διοίκησης «δικαιώνει τις προσπάθειες που γίνονται για μια υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», τόνισε στο newsbomb.gr η κ. Αυγερινοπούλου.

Η σημερινή καταδικαστική απόφαση, προσέθεσε η κ. Αυγερινοπούλου, τα πορίσματα των Επιθεωρητών Υγείας και Περιβάλλοντος, καθώς και οι γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δείχνουν ότι «επί μακρόν οι υπεύθυνοι παραγνώριζαν τις νομικές υποχρεώσεις που είχαν απέναντι στους κατοίκους, τους επισκέπτες της Μήλου και το περιβάλλον του νησιού, ενώ αθετούσαν τις υποχρεώσεις κάθε σύγχρονου επιχειρηματία να σέβεται τον τόπο που του παρέχει τους πόρους για να στηρίξει τη δραστηριότητά του».

Να σημειωθεί ότι η κ. Αυγερινοπούλου γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, καθώς την είχε αναλάβει ως δικηγόρος ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκε προκειμένου να τη στηρίξει κοινοβουλευτικά.

Για τις αποκαλύψεις του newsbomb.gr

Η βουλευτής της ΝΔ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις σημαντικές αποκαλύψεις του newsbomb.gr για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μήλο, όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Είναι σημαντικό και αξιόλογο ότι το newsbomb.gr προβάλλει την υπόθεση. Όχι μόνον υπηρετεί την ενημέρωση, αλλά συμβάλλει στην εκπαίδευση του πολίτη όσον αφορά την προστασία και το σεβασμό στο Περιβάλλον και την Υγεία, καθώς και στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα», επισημαίνει η κ. Αυγερινοπούλου, που σημειώνει: «είναι το είδος δημοσιογραφίας που αξίζει να προβάλλεται».

Οι αναφορές της κ. Αυγερινοπούλου

Στην πρώτη της αναφορά, με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρεται στα δραματικά αποτελέσματα του πρώτου σταδίου μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας στην νήσο Μήλο» που πραγματοποιεί το εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η μελέτη αυτή αποτυπώνει τα οφθαλμολογικά προβλήματα που προκάλεσε το περιβαλλοντικό έγκλημα της S&B στη Μήλο, ενώ διαπιστώνει «ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρόνιων πνευμονοπαθειών».

Η δεύτερη αναφορά, που απευθύνεται στον κ. Λοβέρδο, αλλά και στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περιλαμβάνει τη γνωμάτευση του Πανεπιστημίου Πειραιά, σύμφωνα με την οποία «οι επικαλύψεις περλίτη κατέστρεψαν και καταστρέφουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας (σ.σ. παράκτιο οικοσύστημα) στον κόλπο Βουδίων».

Οι δύο υπουργοί υποχρεούνται, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να απαντήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα γραπτά εντός 25 ημερών, ειδάλλως θα πρέπει να απαντήσουν προφορικά στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Μήλου εκδίδοντας και σχετική υγειονομική διάταξη.

Διαβάστε την Τετάρτη στο newsbomb.gr

Το έγκλημα της Μήλου, η τιμωρία του Οδυσσέα Κυριακόπουλου και η δικαίωση του newsbomb. Παρουσιάζουμε όλο το ρεπορτάζ που κατέγραψε η δημοσιογραφική μας ομάδα από το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, που ρυπαίνει η «S&B». Πώς ο βιομήχανος έριχνε τα βιομηχανικά απόβλητα στη θάλασσα.Τα βίντεο – ντοκουμέντο και οι φωτογραφίες που προκάλεσαν αίσθηση και χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο. Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου, που καταδίκασε με 26 μήνες φυλάκιση τον βιομήχανο Οδυσσέα Κυριακόπουλο και στελέχη της εταιρείας του S&B. Το «μωσαϊκό» των αποκαλύψεων που έγινε βασικό θέμα στα δελτία ειδήσεων των καναλιών και σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα:

Όλες οι αποκαλύψεις και τα ρεπορτάζ των απεσταλμένων μας στη Μήλο

Ποινές φυλάκισης 26 μηνών για το έγκλημα στην Μήλο

H «S&B» νεκρώνει τη θάλασσα της Μήλου

Στη Σπηλιά του Διαβόλου χύνεται περλίτης

Έπεσαν οι μάσκες για S&B στη Μήλο

H «S&B» μετέτρεψε το σπίτι του σε λατομείο

Κινδύνεψε να τυφλωθεί από τον περλίτη του Κυριακόπουλου

Δείτε πως ο Κυριακόπουλος ρυπαίνει τη Μήλο