Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Δεν περιμένουμε τη «Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού»

Δεν περιμένουμε τη «Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού»

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές και το κάθε κόμμα ξεδιπλώνει τη στρατηγική του προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Toυ Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλου,

Εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ - υποψηφίου στη Β' περιφέρεια Αθηνών

Η Δημοκρατική Αριστερά -και λόγω αντίληψης και λόγω πενιχρών οικονομικών μέσων- θα κάνει την πλέον λιτή και χαμηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία.

Θα επιδιώξει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων, που θα λαμβάνει υπόψη του τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος, καταδεικνύοντας πού μπορούν να γίνουν σημαντικές διορθώσεις ή αλλαγές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ασφυκτικές δεσμεύσεις. Ταυτοχρόνως ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά και αναφέρομαι στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν θα είναι ίδια η Ευρώπη αν κερδίσουν οι σοσιαλιστές τις εκλογές στη Γαλλία ή αν στρίψει το τιμόνι προς προοδευτική κατεύθυνση στην Γερμανία. Η Ελλάδα και κατ’επέκταση η Ευρώπη έφτασαν στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση λόγω συγκεκριμένων συντηρητικών πολιτικών. Οι συσχετισμοί διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξουν. Στη βάση αυτή, συνεπώς, μπορούν να γίνουν και σημαντικές τροποποιήσεις.

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Αριστερά στο πλαίσιο της απόφασης που έχει λάβει για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας ανοίγεται στις πλατιές μάζες του κόσμου που εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ. Προχωρά τις συνεργασίες με διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι τα δικά της «υλικά» δεν αρκούν για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία. Οι συνεργασίες, όμως, δεν περιορίζονται στους ανεξάρτητους βουλευτές, που προέρχονται, κατά βάση, από το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ».

Πριν από λίγες ημέρες επισημοποιήθηκε η ένταξη κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής οικολογίας, όπως ο Νίκος Μοδινός και ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, επιβεβαιώντας ότι η οικολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με προσωπικότητες από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι με αναφορές στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα έχει ενταχθεί ή στηρίζει τις προσπάθειες της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά: Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ένα κόμμα της αριστεράς δεν κλείνεται στον εαυτό του. Αντιθέτως, ανοίγεται στις πλατιές μάζες, συζητά χωρίς αυταράσκεια και αλαζονεία με άλλες υπαρκτές δυνάμεις και δηλώνει ότι το ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης του τόπου. Ένα κόμμα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σαφή μεταρρυθμιστική οπτική. Η Δημοκρατική Αριστερά φιλοδοξεί να είναι παρούσα και να επηρρεάσει τις εξελιξεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Δεν περιμένει τη «Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού»!